Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Zapiekanka pomidorowa-dyniowa z kiełbaskami i ziemniakami

 

Młode ziemniaki i cienkie białe kiełbaski w pomidorowo-dyniowym, pachnącym ziołami sosie. Pyszny obiad z piekarnika

Składniki:

  • Ziemniaki - 1kg (najlepiej małe)
  • Kiełbaski białe cienkie - 400g
  • Sos:
  • Pomidory - 800g (mogą być z puszki)
  • Cebula - 1szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Puree dyniowe - 300g
  • Olej - 1 łyżka
  • Przyprawy:
  • papryka słodka, ostra i wędzona, pieprz, sól
  • Zioła świeże - tymianek i rozmaryn

Do tego dania najlepiej sprawdzają się malutkie ziemniaki. Jeśli macie większe, trzeba je pokroić. Ziemniaki myjemy (nie trzeba obierać), wkładamy do wrzątku i gotujemy 10-15 minut, aż będą lekko miękkie.

Podgotowane ziemniaki mieszamy z pokrojonymi kiełbaskami i wykładamy do naczynia żaroodpornego. 


Sos:
pomidory obieramy i kroimy (lub używamy pomidorów z puszki).
Na oleju podsmażamy pokrojoną cebulę i przetarty czosnek, aż się lekko zarumienią. Dodajemy pomidory, puree dyniowe i przyprawy. Sos gotujemy ok 15 minut. Sos można zmiksować blenderem, ale nie jest to konieczne - ja wolę z kawałkami warzyw.
Ziemniaki i kiełbaski zalewamy sosem. Na górze układamy zioła.


Zapiekamy w zamkniętym naczyniu w 180 stopniach przez 40-50 minut. Zdejmujemy zioła, sos już przeszedł ich smakiem.  


 
 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty