Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Kebab w lawaszu / kebab w bałkańskim stylu

Kebab w bałkańskim stylu - z mięsa mielonego, z orientalnym sosem i granatem, zawinięty w cieniutki placek. To świetne połączenie smaków i aromatów, a kwaskowy, soczysty granat pasuje tu idealnie. Takie danie możecie przygotować na grillu - na pewno zachwyci wszystkich! Składniki na 4 porcje: Mięso mielone (najlepiej jagnięcina, ale może być wieprzowina) - 400g Sumak mielony - 10g Sól, pieprz Sos: Przecier pomidorowy - 200g Sumak mielony - 1 łyżeczka Kolendra ziarno mielone - 1 łyżeczka Dodatkowo: Lawasz - 4szt (około 200g) Sałata - kilka liści Cebula czerwona - 1szt Granat ziarna z 1/2 szt Kolendra świeża - kilka gałązek (ewentualnie można zastąpić pietruszką) Zaczynamy od sosu. Przecier mieszamy z sumakiem i suszoną kolendrą. Odstawiamy. Sałatę kroimy lub rwiemy, cebulę kroimy w piórka. Mięso mielone mieszamy z sumakiem, solą i pieprzem. Dzielimy na 4 części i z każdej formujemy podłużny kotlet. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni lub grillu, na małym ogniu, aż do zarumienienia z

Zapiekanka pomidorowa-dyniowa z kiełbaskami i ziemniakami

 

Młode ziemniaki i cienkie białe kiełbaski w pomidorowo-dyniowym, pachnącym ziołami sosie. Pyszny obiad z piekarnika

Składniki:

  • Ziemniaki - 1kg (najlepiej małe)
  • Kiełbaski białe cienkie - 400g
  • Sos:
  • Pomidory - 800g (mogą być z puszki)
  • Cebula - 1szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Puree dyniowe - 300g
  • Olej - 1 łyżka
  • Przyprawy:
  • papryka słodka, ostra i wędzona, pieprz, sól
  • Zioła świeże - tymianek i rozmaryn

Do tego dania najlepiej sprawdzają się malutkie ziemniaki. Jeśli macie większe, trzeba je pokroić. Ziemniaki myjemy (nie trzeba obierać), wkładamy do wrzątku i gotujemy 10-15 minut, aż będą lekko miękkie.

Podgotowane ziemniaki mieszamy z pokrojonymi kiełbaskami i wykładamy do naczynia żaroodpornego. 


Sos:
pomidory obieramy i kroimy (lub używamy pomidorów z puszki).
Na oleju podsmażamy pokrojoną cebulę i przetarty czosnek, aż się lekko zarumienią. Dodajemy pomidory, puree dyniowe i przyprawy. Sos gotujemy ok 15 minut. Sos można zmiksować blenderem, ale nie jest to konieczne - ja wolę z kawałkami warzyw.
Ziemniaki i kiełbaski zalewamy sosem. Na górze układamy zioła.


Zapiekamy w zamkniętym naczyniu w 180 stopniach przez 40-50 minut. Zdejmujemy zioła, sos już przeszedł ich smakiem.  


 
 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty