Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Tajska kapuścianka

Lekkie danie z młodej kapusty,w azjatyckim stylu. Pyszna, dobrze doprawiona zupa. Jest dość kwaskowa i świetnie sprawdza się w cieplejsze dni.

Składniki: dla 5-6 osób:

  • Bulion dowolny - 1l
  • Kapusta młoda - 1 nieduża główka
  • Marchew - 1szt
  • Pietruszka - 1szt
  • Cebula - 1szt
  • Ryż - 150g
  • Pomidory - 400g (mogą być z puszki)
  • Imbir - 3cm
  • Mleko kokosowe - 250g
  • Liście kafir - 5 szt
  • Trawa cytrynowa mielona - 1 łyżka
  • Sos sriracha - 2 łyżki płaskie
  • Sok z cytryny - 4 łyżki
  • Pieprz do smaku

Kapustę szatkujemy. Marchew i selera kroimy w plasterki, cebulę w wiórka, pomidory w kostkę.

Do bulionu wrzucamy ryż, a po 5 minutach warzywa i imbir (w całości lub ponacinany). Kiedy ryż będzie już miękki dodajemy mleko kokosowe, kafir, trawę cytrynową, sok z cytryny i ostry sos. Doprawiamy do smaku. 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty