Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Kebab w lawaszu / kebab w bałkańskim stylu

Kebab w bałkańskim stylu - z mięsa mielonego, z orientalnym sosem i granatem, zawinięty w cieniutki placek. To świetne połączenie smaków i aromatów, a kwaskowy, soczysty granat pasuje tu idealnie. Takie danie możecie przygotować na grillu - na pewno zachwyci wszystkich! Składniki na 4 porcje: Mięso mielone (najlepiej jagnięcina, ale może być wieprzowina) - 400g Sumak mielony - 10g Sól, pieprz Sos: Przecier pomidorowy - 200g Sumak mielony - 1 łyżeczka Kolendra ziarno mielone - 1 łyżeczka Dodatkowo: Lawasz - 4szt (około 200g) Sałata - kilka liści Cebula czerwona - 1szt Granat ziarna z 1/2 szt Kolendra świeża - kilka gałązek (ewentualnie można zastąpić pietruszką) Zaczynamy od sosu. Przecier mieszamy z sumakiem i suszoną kolendrą. Odstawiamy. Sałatę kroimy lub rwiemy, cebulę kroimy w piórka. Mięso mielone mieszamy z sumakiem, solą i pieprzem. Dzielimy na 4 części i z każdej formujemy podłużny kotlet. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni lub grillu, na małym ogniu, aż do zarumienienia z

Ciasteczka twarogowe z imbirem i skórką pomarańczową

 

Wyjątkowo proste, szybkie i pyszne ciasteczka. Podczas pieczenia ciasto dzieli się na warstwy - wygląda jak ciasto francuskie. 

Składniki:

  • Twaróg - 250g
  • Masło - 200g
  • Mąka pszenna - 200g
  • Jajko - 1szt
  • Sól - szczypta
  • Kandyzowana skórka pomarańczy - 2 łyżeczki
  • Imbir mielony - 2 łyżeczki
  • Cukier do obtoczenia (u mnie brązowy)

Twaróg rozgniatamy widelcem. Zimne masło kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce, na grubych oczkach (na tarce jest dużo szybciej). Dodajemy mąkę, sól, jajko, skórkę, imbir. Całość zagniatamy chwilę, składniki mają się tylko połączyć. W masie widać grudki sera i jest dość klejąca - tak ma być!
Ciasto dzielimy na pół, każdą część rozwałkowujemy na ok 6-7mm (można lekko podsypać mąką, aby się nie kleiło). Wykrawamy ciasteczka - można foremkami, nożem, radełkiem, ja użyłam noża do karbowanych frytek.

Każde ciasteczko obtaczamy w cukrze i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z tej porcji wyszły mi 2 duże blachy (takie dołączane do piekarnika).

Pieczemy w 200 stopniach przez 16-18 minut. Ciasteczka powinny być lekko zarumienione u góry i ciemniejsze na spodzie.

Ciasteczka suszymy na kratce. Można je jeść jak tylko ostygną. U mnie zniknęły błyskawicznie, niewiele zostało na następny dzień ;) 


 

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty