Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Ciasteczka twarogowe z imbirem i skórką pomarańczową
Wyjątkowo proste, szybkie i pyszne ciasteczka. Podczas pieczenia ciasto dzieli się na warstwy - wygląda jak ciasto francuskie.
Składniki:
- Twaróg - 250g
- Masło - 200g
- Mąka pszenna - 200g
- Jajko - 1szt
- Sól - szczypta
- Kandyzowana skórka pomarańczy - 2 łyżeczki
- Imbir mielony - 2 łyżeczki
- Cukier do obtoczenia (u mnie brązowy)
Twaróg rozgniatamy widelcem. Zimne masło kroimy w
drobną kostkę lub ścieramy na tarce, na grubych oczkach (na tarce jest
dużo szybciej). Dodajemy mąkę, sól, jajko, skórkę, imbir. Całość
zagniatamy chwilę, składniki mają się tylko połączyć. W masie widać
grudki sera i jest dość klejąca - tak ma być!
Ciasto dzielimy na pół, każdą część rozwałkowujemy na ok 6-7mm (można
lekko podsypać mąką, aby się nie kleiło). Wykrawamy ciasteczka - można
foremkami, nożem, radełkiem, ja użyłam noża do karbowanych frytek.
Każde ciasteczko obtaczamy w cukrze i układamy na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia. Z tej porcji wyszły mi 2 duże blachy (takie
dołączane do piekarnika).
Pieczemy w 200 stopniach przez 16-18 minut. Ciasteczka powinny być lekko zarumienione u góry i ciemniejsze na spodzie.
Ciasteczka suszymy na kratce. Można je jeść jak tylko ostygną. U mnie
zniknęły błyskawicznie, niewiele zostało na następny dzień ;)
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz