Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasteczka korzenne z miodem leśnym

  Wyjątkowo kruche ciasteczka korzenno-miodowe. Miód leśny nadaje pięknego koloru i delikatnego ziołowo-żywicznego posmaku. Składniki: Mąka pszenna - 500g Jajko - 1szt Żółtko jaja - 4szt Miód z terenów leśnych - 200g Cukier - 3/4 szklanki Kakao - 1,5 łyżki Masło (lub margaryna) - 125g Przyprawa do piernika - 1 duża łyżka Śmietana 18% - 100ml Soda oczyszczona - 1,5 łyżeczki Opcjonalnie - cukier do posypania, najlepiej gruboziarnisty Do ciastek używałam miodu z terenów leśnych. Jeśli takiego nie macie, można użyć innego ciemnego o mocnym aromacie np. spadziowego lub gryczanego.  Masło rozpuszczamy, studzimy. Łączymy ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Zagniatamy dokładnie, do uzyskania gładkiej masy.  Ciasto dzielimy na części i wykładamy na obsypaną mąką stolnicę - uwaga, ciasto jest dość klejące. Wałkujemy na około 4mm, w razie potrzeby podsypując mąką. Wykrawamy ciasteczka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Obsypujemy grubym cukrem. Pieczemy w 1...

Ciasteczka twarogowe z imbirem i skórką pomarańczową

 

Wyjątkowo proste, szybkie i pyszne ciasteczka. Podczas pieczenia ciasto dzieli się na warstwy - wygląda jak ciasto francuskie. 

Składniki:

  • Twaróg - 250g
  • Masło - 200g
  • Mąka pszenna - 200g
  • Jajko - 1szt
  • Sól - szczypta
  • Kandyzowana skórka pomarańczy - 2 łyżeczki
  • Imbir mielony - 2 łyżeczki
  • Cukier do obtoczenia (u mnie brązowy)

Twaróg rozgniatamy widelcem. Zimne masło kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce, na grubych oczkach (na tarce jest dużo szybciej). Dodajemy mąkę, sól, jajko, skórkę, imbir. Całość zagniatamy chwilę, składniki mają się tylko połączyć. W masie widać grudki sera i jest dość klejąca - tak ma być!
Ciasto dzielimy na pół, każdą część rozwałkowujemy na ok 6-7mm (można lekko podsypać mąką, aby się nie kleiło). Wykrawamy ciasteczka - można foremkami, nożem, radełkiem, ja użyłam noża do karbowanych frytek.

Każde ciasteczko obtaczamy w cukrze i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z tej porcji wyszły mi 2 duże blachy (takie dołączane do piekarnika).

Pieczemy w 200 stopniach przez 16-18 minut. Ciasteczka powinny być lekko zarumienione u góry i ciemniejsze na spodzie.

Ciasteczka suszymy na kratce. Można je jeść jak tylko ostygną. U mnie zniknęły błyskawicznie, niewiele zostało na następny dzień ;) 


 

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty