Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Deser słony karmel z borówkami


 Alkoholowy krem z likieru słony karmel, biszkoptów i borówek amerykańskich. 

Składniki na 4 porcje:

  • Jajka - 4szt (w temperaturze pokojowej)
  • Cukier - 2 łyżki
  • Mascarpone - 250g
  • Likier słony karmel - 100ml
  • Żelatyna - 1 łyżka
  • Borówki amerykańskie - 300g
  • Długie biszkopty - 8szt  

Jajka sparzamy. Rozdzielamy na białka i żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem. Do żółtek dodajemy mascarpone i likier. Dobrze mieszamy, aż serek ładnie się połączy z resztą. Dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie, podgrzewamy, aby się rozpuściła. Dodajemy żelatynę do masy i mieszamy. Masę odkładamy do lodówki, aby lekko stężała.

W pucharkach układamy na przemian: masę, pokrojone biszkopty i borówki. Podajemy po schłodzeniu.



 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty