Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Odchudzona Panna Cotta
Tradycyjna Panna Cotta jest bardzo słodka. Ten pyszny włoski deser odchudziłam zmniejszając ilość cukru i zamieniając kremówkę na śmietaną 18%. Wyszedł pyszny, lekki, słodko-kwaskowy - idealny na lato.
Składniki na 4 porcje:
- Śmietana 18% - 400ml
- Mleko - 150ml
- Cukier z prawdziwą wanilią - 50g
- Cukier - 50g (lub 6-7 tabletek słodziku, najlepiej acesulfamu k)
- Żelatyna - 3 łyżeczki
- Sos:
- Truskawki - 200g
- Cukier - 1 łyżka (lub 1 tabletka słodziku)
- Do dekoracji:
- Świeże truskawki i listki mięty
Do zimnego mleka dodajemy żelatynę. Mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu, aż żelatyna zupełnie się rozpuści. Nie gotujemy.
W tym czasie podgrzewamy, również na małym ogniu śmietanę z cukrem z
wanilią i słodzikiem. Nie doprowadzamy do wrzenia! Mleko z żelatyną
dodajemy do śmietany, dokładnie mieszamy.
Masę przelewamy przez sitko do miseczek lub literatek. Po schłodzeniu wkładamy do lodówki na kilka godzin, może być na całą noc.
Sos:
Truskawki z cukrem lub słodzikiem podgrzewamy na małym ogniu, aż puszczą
sok. Miksujemy blenderem na gładką masę. Jeśli sos jest bardzo lejący
gotujemy, aż odparuje do odpowiedniej dla nas konsystencji. Chłodzimy.
Aby wyjąć deser z miseczek najlepiej krawędzie objechać nożem, miski
włożyć na chwilę do ciepłej wody (oczywiście tak, aby woda nie wlała się
do środka) i podważyć nożem.
Na talerza nakładamy sos. Na nim kładziemy deser. Dekorujemy świeżymi owocami i miętą.
Ze względu na to, iż deser jest przygotowany w wysokiej temperaturze, najlepszym zamiennikiem cukru będzie acesulfam k.
Komentarze
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Panna cotta to prawdziwie przepyszny deser! Uwielbiamy z filiżanką małej czarnej ❤
OdpowiedzUsuńDla mnie zdecydowanie z mrożoną kawką :)
Usuń