Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Odchudzona Panna Cotta

 

Tradycyjna Panna Cotta jest bardzo słodka. Ten pyszny włoski deser odchudziłam zmniejszając ilość cukru i zamieniając kremówkę na śmietaną 18%. Wyszedł pyszny, lekki, słodko-kwaskowy - idealny na lato. 

 Składniki na 4 porcje:

  • Śmietana 18% - 400ml
  • Mleko - 150ml
  • Cukier z prawdziwą wanilią - 50g
  • Cukier - 50g (lub 6-7 tabletek słodziku, najlepiej acesulfamu k)
  • Żelatyna - 3 łyżeczki
  • Sos:
  • Truskawki - 200g
  • Cukier - 1 łyżka (lub 1 tabletka słodziku)
  • Do dekoracji:
  • Świeże truskawki i listki mięty

Do zimnego mleka dodajemy żelatynę. Mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu, aż żelatyna zupełnie się rozpuści. Nie gotujemy.

W tym czasie podgrzewamy, również na małym ogniu śmietanę z cukrem z wanilią i słodzikiem. Nie doprowadzamy do wrzenia! Mleko z żelatyną dodajemy do śmietany, dokładnie mieszamy.

Masę przelewamy przez sitko do miseczek lub literatek. Po schłodzeniu wkładamy do lodówki na kilka godzin, może być na całą noc.

Sos:
Truskawki z cukrem lub słodzikiem podgrzewamy na małym ogniu, aż puszczą sok. Miksujemy blenderem na gładką masę. Jeśli sos jest bardzo lejący gotujemy, aż odparuje do odpowiedniej dla nas konsystencji. Chłodzimy.

Aby wyjąć deser z miseczek najlepiej krawędzie objechać nożem, miski włożyć na chwilę do ciepłej wody (oczywiście tak, aby woda nie wlała się do środka) i podważyć nożem.

Na talerza nakładamy sos. Na nim kładziemy deser. Dekorujemy świeżymi owocami i miętą.

Ze względu na to, iż deser jest przygotowany w wysokiej temperaturze, najlepszym zamiennikiem cukru będzie acesulfam k.
  


 

Komentarze

  1. Panna cotta to prawdziwie przepyszny deser! Uwielbiamy z filiżanką małej czarnej ❤

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty