Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasteczka korzenne z miodem leśnym

  Wyjątkowo kruche ciasteczka korzenno-miodowe. Miód leśny nadaje pięknego koloru i delikatnego ziołowo-żywicznego posmaku. Składniki: Mąka pszenna - 500g Jajko - 1szt Żółtko jaja - 4szt Miód z terenów leśnych - 200g Cukier - 3/4 szklanki Kakao - 1,5 łyżki Masło (lub margaryna) - 125g Przyprawa do piernika - 1 duża łyżka Śmietana 18% - 100ml Soda oczyszczona - 1,5 łyżeczki Opcjonalnie - cukier do posypania, najlepiej gruboziarnisty Do ciastek używałam miodu z terenów leśnych. Jeśli takiego nie macie, można użyć innego ciemnego o mocnym aromacie np. spadziowego lub gryczanego.  Masło rozpuszczamy, studzimy. Łączymy ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Zagniatamy dokładnie, do uzyskania gładkiej masy.  Ciasto dzielimy na części i wykładamy na obsypaną mąką stolnicę - uwaga, ciasto jest dość klejące. Wałkujemy na około 4mm, w razie potrzeby podsypując mąką. Wykrawamy ciasteczka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Obsypujemy grubym cukrem. Pieczemy w 1...

Odchudzona Panna Cotta

 

Tradycyjna Panna Cotta jest bardzo słodka. Ten pyszny włoski deser odchudziłam zmniejszając ilość cukru i zamieniając kremówkę na śmietaną 18%. Wyszedł pyszny, lekki, słodko-kwaskowy - idealny na lato. 

 Składniki na 4 porcje:

  • Śmietana 18% - 400ml
  • Mleko - 150ml
  • Cukier z prawdziwą wanilią - 50g
  • Cukier - 50g (lub 6-7 tabletek słodziku, najlepiej acesulfamu k)
  • Żelatyna - 3 łyżeczki
  • Sos:
  • Truskawki - 200g
  • Cukier - 1 łyżka (lub 1 tabletka słodziku)
  • Do dekoracji:
  • Świeże truskawki i listki mięty

Do zimnego mleka dodajemy żelatynę. Mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu, aż żelatyna zupełnie się rozpuści. Nie gotujemy.

W tym czasie podgrzewamy, również na małym ogniu śmietanę z cukrem z wanilią i słodzikiem. Nie doprowadzamy do wrzenia! Mleko z żelatyną dodajemy do śmietany, dokładnie mieszamy.

Masę przelewamy przez sitko do miseczek lub literatek. Po schłodzeniu wkładamy do lodówki na kilka godzin, może być na całą noc.

Sos:
Truskawki z cukrem lub słodzikiem podgrzewamy na małym ogniu, aż puszczą sok. Miksujemy blenderem na gładką masę. Jeśli sos jest bardzo lejący gotujemy, aż odparuje do odpowiedniej dla nas konsystencji. Chłodzimy.

Aby wyjąć deser z miseczek najlepiej krawędzie objechać nożem, miski włożyć na chwilę do ciepłej wody (oczywiście tak, aby woda nie wlała się do środka) i podważyć nożem.

Na talerza nakładamy sos. Na nim kładziemy deser. Dekorujemy świeżymi owocami i miętą.

Ze względu na to, iż deser jest przygotowany w wysokiej temperaturze, najlepszym zamiennikiem cukru będzie acesulfam k.
  


 

Komentarze

  1. Panna cotta to prawdziwie przepyszny deser! Uwielbiamy z filiżanką małej czarnej ❤

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty