Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Bubble coffee - kawa z kuleczkami tapioki

Bubble coffee czyli mleczna kawa z kulkami tapioki, to napój, który przez ostatnich kilka lat stał się szalenie popularny. Samodzielne zrobienie go w domu jest bardzo proste i łatwo dostosować go do własnych preferencji smakowych. Składniki: Tapioka perełki - 2 łyżki Mleko - 300ml Espresso - 2 porcje po 30ml Syrop smakowy, u mnie kokosowy - 2 łyżeczki (lub więcej, jeśli lubicie słodką kawę) Tapiokę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż kuleczki będą przezroczyste. Długość gotowania zależy od wielkości perełek - małe gotują się około 20 minut, duże ponad 30. Ważne, żeby perełki tapioki wrzucać do wrzątku i co jakiś czas mieszać aby się nie sklejały. Po ugotowaniu przelewamy je zimną wodą i mieszamy. Do szklanek wlewamy syrop, wkładamy kulki, zalewamy mlekiem (może być spienione). Na koniec dolewamy kawę. Jeśli chcecie zachować warstwy, espresso należy wlewać powoli po łyżeczce.  Taką kawą na pewno zaskoczycie swoich gości ;)

Słodki omlet lekki jak chmurka (z ricottą i dżemem wiśniowym)


Delikatny biszkoptowy omlet z serem ricotta i dżemem wiśniowym. Wspaniałe weekendowe ciepłe śniadanie lub deser. 

Najłatwiej omlet robić przy użyciu dwóch patelni

Składniki na 1 omlet:

  • Omlet dla 1 osoby:
  • Jajko - 2szt
  • Cukier - 1 łyżka
  • Mleko - 2 łyżki
  • Mąka - 1 łyżka
  • Masło - 1 łyżka
  • Dodatki:
  • Ser ricotta - 2 łyżki
  • Dżem wiśniowy - 1 łyżka
  • Cukier puder - do posypania

Białka jaj ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy łyżką lub trzepaczką z cukrem, mąką i mlekiem. Na końcu mieszamy delikatnie białka z masą żółtkową.

Na dwóch patelniach rozpuszczamy po pół łyżeczki masła i rozsmarowujemy po całości pędzelkiem silikonowym. Omlet wylewamy na patelnię i smażymy na średnim ogniu 3 minuty. Potrząsamy patelnią, aby omlet się okleił. Drugą patelnię przykładamy na pierwszą i obracamy. Na drugiej patelni smażymy omlet z drugiej strony około 2 minuty.
Można oczywiście omlet obracać, ale jest to trudne, ponieważ jest bardzo delikatny.

Omlet smarujemy dżemem i ricottą, składamy na pół i posypujmy cukrem pudrem. Podajemy od razu - najlepszy jest ciepły.


 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty