Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Słodki omlet lekki jak chmurka (z ricottą i dżemem wiśniowym)


Delikatny biszkoptowy omlet z serem ricotta i dżemem wiśniowym. Wspaniałe weekendowe ciepłe śniadanie lub deser. 

Najłatwiej omlet robić przy użyciu dwóch patelni

Składniki na 1 omlet:

  • Omlet dla 1 osoby:
  • Jajko - 2szt
  • Cukier - 1 łyżka
  • Mleko - 2 łyżki
  • Mąka - 1 łyżka
  • Masło - 1 łyżka
  • Dodatki:
  • Ser ricotta - 2 łyżki
  • Dżem wiśniowy - 1 łyżka
  • Cukier puder - do posypania

Białka jaj ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy łyżką lub trzepaczką z cukrem, mąką i mlekiem. Na końcu mieszamy delikatnie białka z masą żółtkową.

Na dwóch patelniach rozpuszczamy po pół łyżeczki masła i rozsmarowujemy po całości pędzelkiem silikonowym. Omlet wylewamy na patelnię i smażymy na średnim ogniu 3 minuty. Potrząsamy patelnią, aby omlet się okleił. Drugą patelnię przykładamy na pierwszą i obracamy. Na drugiej patelni smażymy omlet z drugiej strony około 2 minuty.
Można oczywiście omlet obracać, ale jest to trudne, ponieważ jest bardzo delikatny.

Omlet smarujemy dżemem i ricottą, składamy na pół i posypujmy cukrem pudrem. Podajemy od razu - najlepszy jest ciepły.


 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty