Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Drożdżowo - serowe paluchy


 Imprezowa przekąska albo dodatek do sałatki - puszyste, mocno serowe paluchy drożdżowe. 

Składniki:

  • Mąka pszenna - 350g + do obsypania stolnicy
  • Masło rozpuszczone - 80g
  • Twarożek kanapkowy (typu Twój Ulubiony) - 100g
  • Ser Grana Padano tarty - 100g
  • Mleko ciepłe - 100ml
  • Drożdże - 20g
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
  • Papryka ostra mielona lub chilli mielone - 1/2 łyżeczki
  • Do smarowania i posypania:
  • Jajko - 1szt
  • Czarnuszka
  • Chilli w płatkach

Drożdże i cukier mieszamy w ciepłym mleku. Dodajemy mąkę, rozpuszczone masło, ser i twarożek, gałkę i paprykę. Ciasto wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne.
Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

Po tym czasie robimy paluchy. Urywamy kawałek ciasta i wałkujemy, podsypując mąką. Paluchy mogą być dowolne, moje miały ok 2,5cm grubości i 20-25 cm długości. Paluchy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim paluchy. Posypujemy czarnuszką i płatkami chilli. Można oczywiście użyć sezamu, babki płesznik czy siemienia lnianego.

Pieczemy w 190 stopniach przez 20 minut. Zostawiamy do ostygnięcia.
Najlepiej upiec je rano - popołudniu będą idealne.
Paluchy można podawać do sałatek, dipów lub hummusu.


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty