Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Drożdżowo - serowe paluchy
Imprezowa przekąska albo dodatek do sałatki - puszyste, mocno serowe paluchy drożdżowe.
Składniki:
- Mąka pszenna - 350g + do obsypania stolnicy
- Masło rozpuszczone - 80g
- Twarożek kanapkowy (typu Twój Ulubiony) - 100g
- Ser Grana Padano tarty - 100g
- Mleko ciepłe - 100ml
- Drożdże - 20g
- Cukier - 1 łyżeczka
- Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
- Papryka ostra mielona lub chilli mielone - 1/2 łyżeczki
- Do smarowania i posypania:
- Jajko - 1szt
- Czarnuszka
- Chilli w płatkach
Drożdże i cukier mieszamy w ciepłym mleku.
Dodajemy mąkę, rozpuszczone masło, ser i twarożek, gałkę i paprykę.
Ciasto wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne.
Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Po tym czasie robimy paluchy. Urywamy kawałek ciasta i wałkujemy,
podsypując mąką. Paluchy mogą być dowolne, moje miały ok 2,5cm grubości i
20-25 cm długości. Paluchy układamy na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia.
Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim paluchy. Posypujemy czarnuszką i
płatkami chilli. Można oczywiście użyć sezamu, babki płesznik czy
siemienia lnianego.
Pieczemy w 190 stopniach przez 20 minut. Zostawiamy do ostygnięcia.
Najlepiej upiec je rano - popołudniu będą idealne.
Paluchy można podawać do sałatek, dipów lub hummusu.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz