Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z grillowanym bakłażanem i fetą

  Sałatka z grillowanych lub pieczonych warzyw i sera feta - kolorowa, pełna smaku i bardzo sycąca. Sprawdzi się na wege grillu lub jako pudełkowe śniadanie do pracy. Składniki: Do grillowania: Bakłażan - 1szt Papryka - 2 szt (najlepiej w różnych kolorach) Cebula - 2szt Oliwa lub olej - 2 łyżki Pozostałe: Sałata rzymska - 2szt Pomidory cherry - 8szt Granat - pestki z 1/2szt Kolendra świeża - 1/2 pęczka Ser feta - 250g Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Sok z cytryny - 1 łyżeczka Cukier lub miód - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz do smaku Bakłażana kroimy w plasterki, papryki i cebule w ćwiartki. Mieszamy z oliwą lub olejem. Grillujemy, obracając, aby warzywa zarumieniły się z obu stron. Pierwsze zrobią się bakłażany, potem cebula i na końcu papryka. Można także przygotować warzywa w piekarniku - wtedy pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Po ostudzeniu obieramy paprykę ze skórki i wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Sałatę rwiemy lub kroimy, pomidory kroimy w ćwiartki, kolendrę

Drożdżowo - serowe paluchy


 Imprezowa przekąska albo dodatek do sałatki - puszyste, mocno serowe paluchy drożdżowe. 

Składniki:

  • Mąka pszenna - 350g + do obsypania stolnicy
  • Masło rozpuszczone - 80g
  • Twarożek kanapkowy (typu Twój Ulubiony) - 100g
  • Ser Grana Padano tarty - 100g
  • Mleko ciepłe - 100ml
  • Drożdże - 20g
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
  • Papryka ostra mielona lub chilli mielone - 1/2 łyżeczki
  • Do smarowania i posypania:
  • Jajko - 1szt
  • Czarnuszka
  • Chilli w płatkach

Drożdże i cukier mieszamy w ciepłym mleku. Dodajemy mąkę, rozpuszczone masło, ser i twarożek, gałkę i paprykę. Ciasto wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne.
Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

Po tym czasie robimy paluchy. Urywamy kawałek ciasta i wałkujemy, podsypując mąką. Paluchy mogą być dowolne, moje miały ok 2,5cm grubości i 20-25 cm długości. Paluchy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim paluchy. Posypujemy czarnuszką i płatkami chilli. Można oczywiście użyć sezamu, babki płesznik czy siemienia lnianego.

Pieczemy w 190 stopniach przez 20 minut. Zostawiamy do ostygnięcia.
Najlepiej upiec je rano - popołudniu będą idealne.
Paluchy można podawać do sałatek, dipów lub hummusu.


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty