Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Chleb mieszany pszenno - żytnio - orkiszowy


 Miękki, pachnący, domowy chleb z chrupiącą skórką. Przepis od sąsiadki, zawsze się udaje! 

Składniki na 2 blachy 12x30cm:

  • Mąka żytnia razowa - 1 i 1/2 szklanki
  • Mąka orkiszowa - 1 i 1/2 szklanki
  • Mąka pszenna - 3 szklanki
  • Drożdże świeże - 70g
  • Maślanka - 1/2 litra
  • Woda ciepła - 1 szklanka
  • Cukier - 1 łyżka
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Olej - 3 łyżki + do nasmarowania blach
  • Otręby do obsypania blach
  • Sezam

Zaczyn:
1/2 szklanki ciepłej wody mieszamy z cukrem, drożdżami i 4 łyżkami mąki pszennej. Mieszamy i odstawiamy pod przykryciem, aż zaczyn podwoi swoją objętość.

Zaczyn mieszamy z resztą składników. Wkładamy do miksera i końcówką do ciasta mieszamy 2-3 minuty na 1 biegu i 7 minut na drugim biegu.
Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.

Blachy smarujemy olejem i obsypujemy otrębami.
Ciasto wkładamy do blaszek i znów pozostawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto będzie wystawać nad formę.  



 Posypujemy sezamem i pieczemy 10 minut w 200 stopniach i 50 minut w 180 stopniach


 Chleb wychodzi pyszny, nie kruszy. 


Chleb wychodzi także z dodatkiem innych mąk - owsianej, gryczanej czy kukurydzianej. Ważne, aby pszenna stanowiła połowę, czyli 3 szklanki.


Domowa Piekarnia



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty