Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Kokosanki budyniowe z brzoskwiniowym dżemem
Ten przepis to świetna odpowiedź na pytanie co zrobić z białek pozostałych np. po kruchym cieście. To zdecydowanie najlepsza wersja kokosanek jaką próbowałam. Są
kruche na zewnątrz i miękkie w środku. Budyń poprawił konsystencję i
nadał lekko waniliowego aromatu. Pychota!
Składniki (na 20 sporych ciasteczek):
- Białko jaja - 5szt
- Kokos wiórki - 250g
- Cukier - 100g
- Budyń waniliowy bez cukru - 1 torebka
- Dżem brzoskwiniowy
Białka z odrobiną cukru ubijamy. Zaczynamy od
małych obrotów miksera i dochodzimy do najwyższych. Kiedy piana jest już
sztywna dodajemy porcjami cukier, cały czas miksując. Dosypujemy budyń i
miksujemy. Na końcu dodajemy wiórki kokosa i mieszamy łyżką, albo
mikserem na małych obrotach.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy kokosanki. Najlepiej
za pomocą łyżki nakładać porcję ciasta i palcami formować w niej
dziurkę.
Do dziurek nakładamy dżem. Ja używałam brzoskwiniowego.
Pieczemy w 170 stopniach przez 30 minut. Po ostudzeniu są gotowe.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz