Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Potrawka z kurczakiem, salami i fasolą


Szybkie danie jednogarnkowe. Dodatek salami świetnie podkręca smak. 

Składniki (na 4 porcje):

  • Kurczak (mięso z udka bez kości) - 500g
  • Salami - 100g
  • Cebula - 1szt
  • Czosnek - 2-3 ząbki
  • Papryka - 2szt
  • Papryczka chilli - 2 szt
  • Czerwona fasola - 1/2 puszki
  • Olej - 2 łyżki
  • Przecier pomidorowy - 200ml
  • Kasza jęczmienna - 150g
  • Przyprawy:
  • papryka słodka, ostra i wędzona, sól, pieprz

Danie najlepiej przygotować w garnku z powłoką nieprzywierającą. Jeśli takiego nie macie, pierwszy etap należy wykonać na patelni, a potem przełożyć do zwykłego garnka.

Kurczaka kroimy w kostkę, cebulę w piórka, ząbki czosnku w plasterki. Salami kroimy w plasterki (jeśli są duże to każdy plasterek na 2 lub 4 części).

W garnku na oleju przesmażamy kurczaka, salami, cebulę i czosnek. Salami powinno uwolnić swój aromat.
Kiedy kurczak będzie ładnie zarumieniony dodajemy przecier, pokrojone papryki zwykłe i chilli, przyprawy. Zalewamy 1 litrem wody i przykrywamy. Kiedy woda zawrze dodajemy kaszę jęczmienną i fasolę. Gotujemy na małym ogniu, aż kasza będzie miękka (około 15-20 minut). Doprawiamy do smaku.

Danie najlepsze jest następnego dnia po ugotowaniu.


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty