Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Potrawka z kurczakiem, salami i fasolą
Szybkie danie jednogarnkowe. Dodatek salami świetnie podkręca smak.
Składniki (na 4 porcje):
- Kurczak (mięso z udka bez kości) - 500g
- Salami - 100g
- Cebula - 1szt
- Czosnek - 2-3 ząbki
- Papryka - 2szt
- Papryczka chilli - 2 szt
- Czerwona fasola - 1/2 puszki
- Olej - 2 łyżki
- Przecier pomidorowy - 200ml
- Kasza jęczmienna - 150g
- Przyprawy:
- papryka słodka, ostra i wędzona, sól, pieprz
Danie najlepiej przygotować w garnku z powłoką
nieprzywierającą. Jeśli takiego nie macie, pierwszy etap należy wykonać
na patelni, a potem przełożyć do zwykłego garnka.
Kurczaka kroimy w kostkę, cebulę w piórka, ząbki czosnku w plasterki.
Salami kroimy w plasterki (jeśli są duże to każdy plasterek na 2 lub 4
części).
W garnku na oleju przesmażamy kurczaka, salami, cebulę i czosnek. Salami powinno uwolnić swój aromat.
Kiedy kurczak będzie ładnie zarumieniony dodajemy przecier, pokrojone
papryki zwykłe i chilli, przyprawy. Zalewamy 1 litrem wody i
przykrywamy. Kiedy woda zawrze dodajemy kaszę jęczmienną i fasolę.
Gotujemy na małym ogniu, aż kasza będzie miękka (około 15-20 minut).
Doprawiamy do smaku.
Danie najlepsze jest następnego dnia po ugotowaniu.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz