Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Kebab w lawaszu / kebab w bałkańskim stylu

Kebab w bałkańskim stylu - z mięsa mielonego, z orientalnym sosem i granatem, zawinięty w cieniutki placek. To świetne połączenie smaków i aromatów, a kwaskowy, soczysty granat pasuje tu idealnie. Takie danie możecie przygotować na grillu - na pewno zachwyci wszystkich! Składniki na 4 porcje: Mięso mielone (najlepiej jagnięcina, ale może być wieprzowina) - 400g Sumak mielony - 10g Sól, pieprz Sos: Przecier pomidorowy - 200g Sumak mielony - 1 łyżeczka Kolendra ziarno mielone - 1 łyżeczka Dodatkowo: Lawasz - 4szt (około 200g) Sałata - kilka liści Cebula czerwona - 1szt Granat ziarna z 1/2 szt Kolendra świeża - kilka gałązek (ewentualnie można zastąpić pietruszką) Zaczynamy od sosu. Przecier mieszamy z sumakiem i suszoną kolendrą. Odstawiamy. Sałatę kroimy lub rwiemy, cebulę kroimy w piórka. Mięso mielone mieszamy z sumakiem, solą i pieprzem. Dzielimy na 4 części i z każdej formujemy podłużny kotlet. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni lub grillu, na małym ogniu, aż do zarumienienia z

Chałka cynamonowa z wypiekacza / automatu do pieczenia chleba


 Słodka, miękka, puszysta chałka z chrupiącą skórką o cynamonowym aromacie.

 Składniki:

  • Mąka pszenna - 460g
  • Mleko - 160g
  • Masło - 80g
  • Jajka - 2szt
  • Cukier - 80g
  • Drożdże suche - 8g
  • Cynamon - 1 płaska łyżeczka
  • Imbir mielony - 1/2 łyżeczki
  • Olej do nasmarowania misy

 Misę maszynki i mieszadło smarujemy olejem. Wkładamy składniki w następującej kolejności:
mokre - suche - drożdże.
Ustawiamy maszynę na program na białe lekkie pieczywo (lub słodkie). U mnie najlepiej sprawdza się program French albo Sweet.

Resztę zrobi za nas wypiekacz.



Po upieczeniu chałkę wyjmujemy i zostawiamy do ostudzenia na kratce wyłożonej papierem śniadaniowym.

Pieczywo jest wyjątkowo lekkie i puszyste, ale nie kruszy się. 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty