Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Chałka cynamonowa z wypiekacza / automatu do pieczenia chleba


 Słodka, miękka, puszysta chałka z chrupiącą skórką o cynamonowym aromacie.

 Składniki:

  • Mąka pszenna - 460g
  • Mleko - 160g
  • Masło - 80g
  • Jajka - 2szt
  • Cukier - 80g
  • Drożdże suche - 8g
  • Cynamon - 1 płaska łyżeczka
  • Imbir mielony - 1/2 łyżeczki
  • Olej do nasmarowania misy

 Misę maszynki i mieszadło smarujemy olejem. Wkładamy składniki w następującej kolejności:
mokre - suche - drożdże.
Ustawiamy maszynę na program na białe lekkie pieczywo (lub słodkie). U mnie najlepiej sprawdza się program French albo Sweet.

Resztę zrobi za nas wypiekacz.



Po upieczeniu chałkę wyjmujemy i zostawiamy do ostudzenia na kratce wyłożonej papierem śniadaniowym.

Pieczywo jest wyjątkowo lekkie i puszyste, ale nie kruszy się. 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty