Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Chałka cynamonowa z wypiekacza / automatu do pieczenia chleba


 Słodka, miękka, puszysta chałka z chrupiącą skórką o cynamonowym aromacie.

 Składniki:

  • Mąka pszenna - 460g
  • Mleko - 160g
  • Masło - 80g
  • Jajka - 2szt
  • Cukier - 80g
  • Drożdże suche - 8g
  • Cynamon - 1 płaska łyżeczka
  • Imbir mielony - 1/2 łyżeczki
  • Olej do nasmarowania misy

 Misę maszynki i mieszadło smarujemy olejem. Wkładamy składniki w następującej kolejności:
mokre - suche - drożdże.
Ustawiamy maszynę na program na białe lekkie pieczywo (lub słodkie). U mnie najlepiej sprawdza się program French albo Sweet.

Resztę zrobi za nas wypiekacz.



Po upieczeniu chałkę wyjmujemy i zostawiamy do ostudzenia na kratce wyłożonej papierem śniadaniowym.

Pieczywo jest wyjątkowo lekkie i puszyste, ale nie kruszy się. 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty