Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Krem grzybowo - dyniowy


 Gęsty krem z leśnych grzybów i dyni. Smakuje wyśmienicie!

Składniki na 5-6 porcji:

  • Grzyby leśne (mogą być mrożone) - 600g
  • Dynia (miąższ) - 300g
  • Cebula - 1szt
  • Marchew - 1szt
  • Masło - 1 łyżka
  • Bulion (mięsny lub warzywny) - 1 litr
  • Pieprz, sól
  • Suszone zioła: tymianek, majeranek i lubczyk - po 1/2 łyżeczki
  • Dowolny dodatek - u mnie kluski śląskie, ale może być makaron, ryż, grzanki

Dynię, cebulę, marchew kroimy w mniejsze kawałki. Smażymy na maśle, aż ładnie się zarumienią.

Grzyby oczyszczamy, zalewamy bulionem i gotujemy. W momencie wrzenia dodajemy zioła, przyprawy, przesmażone warzywa i gotujemy 30-35 minut. W razie potrzeby dolewamy trochę wody. Grzyby powinny być już miękkie. Blenderem miksujemy na gładką masę. Gotujemy jeszcze 5-10 minut. Doprawiamy do smaku.

Podajemy z kluskami, grzankami, makaronem albo ryżem. Można udekorować kleksem śmietany.


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty