Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Krem grzybowo - dyniowy


 Gęsty krem z leśnych grzybów i dyni. Smakuje wyśmienicie!

Składniki na 5-6 porcji:

  • Grzyby leśne (mogą być mrożone) - 600g
  • Dynia (miąższ) - 300g
  • Cebula - 1szt
  • Marchew - 1szt
  • Masło - 1 łyżka
  • Bulion (mięsny lub warzywny) - 1 litr
  • Pieprz, sól
  • Suszone zioła: tymianek, majeranek i lubczyk - po 1/2 łyżeczki
  • Dowolny dodatek - u mnie kluski śląskie, ale może być makaron, ryż, grzanki

Dynię, cebulę, marchew kroimy w mniejsze kawałki. Smażymy na maśle, aż ładnie się zarumienią.

Grzyby oczyszczamy, zalewamy bulionem i gotujemy. W momencie wrzenia dodajemy zioła, przyprawy, przesmażone warzywa i gotujemy 30-35 minut. W razie potrzeby dolewamy trochę wody. Grzyby powinny być już miękkie. Blenderem miksujemy na gładką masę. Gotujemy jeszcze 5-10 minut. Doprawiamy do smaku.

Podajemy z kluskami, grzankami, makaronem albo ryżem. Można udekorować kleksem śmietany.


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty