Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z grillowanym bakłażanem i fetą

  Sałatka z grillowanych lub pieczonych warzyw i sera feta - kolorowa, pełna smaku i bardzo sycąca. Sprawdzi się na wege grillu lub jako pudełkowe śniadanie do pracy. Składniki: Do grillowania: Bakłażan - 1szt Papryka - 2 szt (najlepiej w różnych kolorach) Cebula - 2szt Oliwa lub olej - 2 łyżki Pozostałe: Sałata rzymska - 2szt Pomidory cherry - 8szt Granat - pestki z 1/2szt Kolendra świeża - 1/2 pęczka Ser feta - 250g Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Sok z cytryny - 1 łyżeczka Cukier lub miód - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz do smaku Bakłażana kroimy w plasterki, papryki i cebule w ćwiartki. Mieszamy z oliwą lub olejem. Grillujemy, obracając, aby warzywa zarumieniły się z obu stron. Pierwsze zrobią się bakłażany, potem cebula i na końcu papryka. Można także przygotować warzywa w piekarniku - wtedy pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Po ostudzeniu obieramy paprykę ze skórki i wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Sałatę rwiemy lub kroimy, pomidory kroimy w ćwiartki, kolendrę

Ciasto bananowo - krówkowe


Uwielbiam takie ciasta! Jest wyjątkowo łatwe, a smakuje fantastycznie. Wilgotne, krówkowo - orzechowe z kawałkami bananów.

Składniki (na tortownicę 26cm):

  • Banany dojrzałe - 5szt
  • Jajka - 5szt
  • Cukier - 1 łyżka
  • Masa krówkowa o smaku orzechowym - 1 puszka 400g
  • Masło - 150g
  • Mąka pszenna - 200g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżka

Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy masę krówkową, roztopione masło, przesianą mąkę i proszek. Miksujemy dalej.
Banany kroimy w plasterki. Dodajemy do ciasta i mieszamy delikatnie łyżką.

Pieczemy w 190 stopniach 50 minut (do suchego patyczka).
Studzimy.


 
 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty