Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Ciasto bananowo - krówkowe


Uwielbiam takie ciasta! Jest wyjątkowo łatwe, a smakuje fantastycznie. Wilgotne, krówkowo - orzechowe z kawałkami bananów.

Składniki (na tortownicę 26cm):

  • Banany dojrzałe - 5szt
  • Jajka - 5szt
  • Cukier - 1 łyżka
  • Masa krówkowa o smaku orzechowym - 1 puszka 400g
  • Masło - 150g
  • Mąka pszenna - 200g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżka

Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy masę krówkową, roztopione masło, przesianą mąkę i proszek. Miksujemy dalej.
Banany kroimy w plasterki. Dodajemy do ciasta i mieszamy delikatnie łyżką.

Pieczemy w 190 stopniach 50 minut (do suchego patyczka).
Studzimy.


 
 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty