Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Kebab w lawaszu / kebab w bałkańskim stylu

Kebab w bałkańskim stylu - z mięsa mielonego, z orientalnym sosem i granatem, zawinięty w cieniutki placek. To świetne połączenie smaków i aromatów, a kwaskowy, soczysty granat pasuje tu idealnie. Takie danie możecie przygotować na grillu - na pewno zachwyci wszystkich! Składniki na 4 porcje: Mięso mielone (najlepiej jagnięcina, ale może być wieprzowina) - 400g Sumak mielony - 10g Sól, pieprz Sos: Przecier pomidorowy - 200g Sumak mielony - 1 łyżeczka Kolendra ziarno mielone - 1 łyżeczka Dodatkowo: Lawasz - 4szt (około 200g) Sałata - kilka liści Cebula czerwona - 1szt Granat ziarna z 1/2 szt Kolendra świeża - kilka gałązek (ewentualnie można zastąpić pietruszką) Zaczynamy od sosu. Przecier mieszamy z sumakiem i suszoną kolendrą. Odstawiamy. Sałatę kroimy lub rwiemy, cebulę kroimy w piórka. Mięso mielone mieszamy z sumakiem, solą i pieprzem. Dzielimy na 4 części i z każdej formujemy podłużny kotlet. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni lub grillu, na małym ogniu, aż do zarumienienia z

Sałatka z selerem i tuńczykiem

 

Sałatka ryżowa z marynowanym selerem, ananasem, tuńczykiem i oliwkami. Świetnie sprawdzi się na drugie śniadanie do pudełka, ale także na imprezę. 

Składniki na 4 porcje:

  • Seler marynowany z ananasem - 1 słoik (370ml)
  • Tuńczyk kawałki w sosie własnym - 1 puszka (190g)
  • Jajko - 2 szt
  • Ryż biały - 100g
  • Papryka konserwowa - 4 plastry
  • Oliwki czarne krojone - 2 łyżki
  • Majonez - 3 łyżki
  • Pieprz i sól do smaku

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Seler z ananasem odcedzamy. Jeśli macie sam seler, dodajcie 3 plasterki ananasa z puszki.
Jajka gotujemy na twardo, a po ostygnięciu kroimy w kostkę.
Tuńczyka odcedzamy. Paprykę marynowaną kroimy w kostkę.
Wszystkie składniki sałatki mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Sałatkę wkładamy do lodówki. Najlepsza jest następnego dnia. 


 
 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty