Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Sałatka z selerem i tuńczykiem

 

Sałatka ryżowa z marynowanym selerem, ananasem, tuńczykiem i oliwkami. Świetnie sprawdzi się na drugie śniadanie do pudełka, ale także na imprezę. 

Składniki na 4 porcje:

  • Seler marynowany z ananasem - 1 słoik (370ml)
  • Tuńczyk kawałki w sosie własnym - 1 puszka (190g)
  • Jajko - 2 szt
  • Ryż biały - 100g
  • Papryka konserwowa - 4 plastry
  • Oliwki czarne krojone - 2 łyżki
  • Majonez - 3 łyżki
  • Pieprz i sól do smaku

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Seler z ananasem odcedzamy. Jeśli macie sam seler, dodajcie 3 plasterki ananasa z puszki.
Jajka gotujemy na twardo, a po ostygnięciu kroimy w kostkę.
Tuńczyka odcedzamy. Paprykę marynowaną kroimy w kostkę.
Wszystkie składniki sałatki mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Sałatkę wkładamy do lodówki. Najlepsza jest następnego dnia. 


 
 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty