Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Sałatka z selerem i tuńczykiem

 

Sałatka ryżowa z marynowanym selerem, ananasem, tuńczykiem i oliwkami. Świetnie sprawdzi się na drugie śniadanie do pudełka, ale także na imprezę. 

Składniki na 4 porcje:

  • Seler marynowany z ananasem - 1 słoik (370ml)
  • Tuńczyk kawałki w sosie własnym - 1 puszka (190g)
  • Jajko - 2 szt
  • Ryż biały - 100g
  • Papryka konserwowa - 4 plastry
  • Oliwki czarne krojone - 2 łyżki
  • Majonez - 3 łyżki
  • Pieprz i sól do smaku

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Seler z ananasem odcedzamy. Jeśli macie sam seler, dodajcie 3 plasterki ananasa z puszki.
Jajka gotujemy na twardo, a po ostygnięciu kroimy w kostkę.
Tuńczyka odcedzamy. Paprykę marynowaną kroimy w kostkę.
Wszystkie składniki sałatki mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Sałatkę wkładamy do lodówki. Najlepsza jest następnego dnia. 


 
 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty