Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Paluchy ze szpinakiem i czarnym sezamem

Puszyste drożdżowe paluchy z farszem szpinakowo-czosnkowym, posypane czarnym sezamem. Pyszna przekąska lub dodatek do zupy. 


Składniki dla 4 osób:

  • Paluchy:
  • Mąka pszenna - 350g + do obsypania stolnicy
  • Woda ciepła - 120ml
  • Drożdże świeże - 25g
  • Cukier - 1 łyżka
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Olej - 2 łyżki
  • Jajko - 1szt
  • Farsz:
  • Szpinak (może być mrożony) - 300g
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Olej - 1 łyżka
  • Przyprawy:
  • sól i pieprz
  • Ponadto:
  • Jajko - 1szt
  • Sezam czarny - do obsypania

Drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki mieszamy z ciepłą wodą. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie mieszamy z resztą składników ciasta. Zagniatamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.

W tym czasie na rozgrzany olej dajemy przeciśnięte ząbki czosnku i szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy pod przykryciem przez około 5 minut. Jeśli jest bardzo wodnisty to odkrywamy i chwilę odparowujemy. Szpinak musi wystygnąć zanim będziemy go wykładać na ciasto.

Kiedy ciasto jest już wyrośnięte, rozwałkowujemy je na kształt prostokąta. Wykładamy szpinak tak, aby górna i dolna końcówka nie były posmarowane. Ciasto składamy na pół, sklejając górę z dołem.


 


Z ciasta kroimy paski o dowolnej grubości. Każdy pasek zwijamy w spiralę.

Spirale układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy obficie czarnym sezamem.

Zostawiamy w ciepłym miejscu na kolejne 15 minut. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut.


Są pyszne na ciepło i na zimno. 


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty