Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Paluchy ze szpinakiem i czarnym sezamem
Puszyste drożdżowe paluchy z farszem szpinakowo-czosnkowym, posypane czarnym sezamem. Pyszna przekąska lub dodatek do zupy.
Składniki dla 4 osób:
- Paluchy:
- Mąka pszenna - 350g + do obsypania stolnicy
- Woda ciepła - 120ml
- Drożdże świeże - 25g
- Cukier - 1 łyżka
- Sól - 1 łyżeczka
- Olej - 2 łyżki
- Jajko - 1szt
- Farsz:
- Szpinak (może być mrożony) - 300g
- Czosnek - 2 ząbki
- Olej - 1 łyżka
- Przyprawy:
- sól i pieprz
- Ponadto:
- Jajko - 1szt
- Sezam czarny - do obsypania
Drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki mieszamy z ciepłą
wodą. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie mieszamy z resztą składników
ciasta. Zagniatamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy
ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę
do wyrośnięcia.
W tym czasie na rozgrzany olej dajemy przeciśnięte ząbki czosnku i
szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy pod przykryciem przez około
5 minut. Jeśli jest bardzo wodnisty to odkrywamy i chwilę odparowujemy.
Szpinak musi wystygnąć zanim będziemy go wykładać na ciasto.
Kiedy ciasto jest już wyrośnięte, rozwałkowujemy je na kształt
prostokąta. Wykładamy szpinak tak, aby górna i dolna końcówka nie były
posmarowane. Ciasto składamy na pół, sklejając górę z dołem.
Z ciasta kroimy paski o dowolnej grubości. Każdy pasek zwijamy w spiralę.
Spirale układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy
roztrzepanym jajkiem i posypujemy obficie czarnym sezamem.
Zostawiamy w ciepłym miejscu na kolejne 15 minut. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut.
Są pyszne na ciepło i na zimno.
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz