Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Paluchy ze szpinakiem i czarnym sezamem

Puszyste drożdżowe paluchy z farszem szpinakowo-czosnkowym, posypane czarnym sezamem. Pyszna przekąska lub dodatek do zupy. 


Składniki dla 4 osób:

  • Paluchy:
  • Mąka pszenna - 350g + do obsypania stolnicy
  • Woda ciepła - 120ml
  • Drożdże świeże - 25g
  • Cukier - 1 łyżka
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Olej - 2 łyżki
  • Jajko - 1szt
  • Farsz:
  • Szpinak (może być mrożony) - 300g
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Olej - 1 łyżka
  • Przyprawy:
  • sól i pieprz
  • Ponadto:
  • Jajko - 1szt
  • Sezam czarny - do obsypania

Drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki mieszamy z ciepłą wodą. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie mieszamy z resztą składników ciasta. Zagniatamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.

W tym czasie na rozgrzany olej dajemy przeciśnięte ząbki czosnku i szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy pod przykryciem przez około 5 minut. Jeśli jest bardzo wodnisty to odkrywamy i chwilę odparowujemy. Szpinak musi wystygnąć zanim będziemy go wykładać na ciasto.

Kiedy ciasto jest już wyrośnięte, rozwałkowujemy je na kształt prostokąta. Wykładamy szpinak tak, aby górna i dolna końcówka nie były posmarowane. Ciasto składamy na pół, sklejając górę z dołem.


 


Z ciasta kroimy paski o dowolnej grubości. Każdy pasek zwijamy w spiralę.

Spirale układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy obficie czarnym sezamem.

Zostawiamy w ciepłym miejscu na kolejne 15 minut. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut.


Są pyszne na ciepło i na zimno. 


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty