Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Paluchy ze szpinakiem i czarnym sezamem

Puszyste drożdżowe paluchy z farszem szpinakowo-czosnkowym, posypane czarnym sezamem. Pyszna przekąska lub dodatek do zupy. 


Składniki dla 4 osób:

  • Paluchy:
  • Mąka pszenna - 350g + do obsypania stolnicy
  • Woda ciepła - 120ml
  • Drożdże świeże - 25g
  • Cukier - 1 łyżka
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Olej - 2 łyżki
  • Jajko - 1szt
  • Farsz:
  • Szpinak (może być mrożony) - 300g
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Olej - 1 łyżka
  • Przyprawy:
  • sól i pieprz
  • Ponadto:
  • Jajko - 1szt
  • Sezam czarny - do obsypania

Drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki mieszamy z ciepłą wodą. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie mieszamy z resztą składników ciasta. Zagniatamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.

W tym czasie na rozgrzany olej dajemy przeciśnięte ząbki czosnku i szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy pod przykryciem przez około 5 minut. Jeśli jest bardzo wodnisty to odkrywamy i chwilę odparowujemy. Szpinak musi wystygnąć zanim będziemy go wykładać na ciasto.

Kiedy ciasto jest już wyrośnięte, rozwałkowujemy je na kształt prostokąta. Wykładamy szpinak tak, aby górna i dolna końcówka nie były posmarowane. Ciasto składamy na pół, sklejając górę z dołem.


 


Z ciasta kroimy paski o dowolnej grubości. Każdy pasek zwijamy w spiralę.

Spirale układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy obficie czarnym sezamem.

Zostawiamy w ciepłym miejscu na kolejne 15 minut. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut.


Są pyszne na ciepło i na zimno. 


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty