Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Kebab w lawaszu / kebab w bałkańskim stylu

Kebab w bałkańskim stylu - z mięsa mielonego, z orientalnym sosem i granatem, zawinięty w cieniutki placek. To świetne połączenie smaków i aromatów, a kwaskowy, soczysty granat pasuje tu idealnie. Takie danie możecie przygotować na grillu - na pewno zachwyci wszystkich! Składniki na 4 porcje: Mięso mielone (najlepiej jagnięcina, ale może być wieprzowina) - 400g Sumak mielony - 10g Sól, pieprz Sos: Przecier pomidorowy - 200g Sumak mielony - 1 łyżeczka Kolendra ziarno mielone - 1 łyżeczka Dodatkowo: Lawasz - 4szt (około 200g) Sałata - kilka liści Cebula czerwona - 1szt Granat ziarna z 1/2 szt Kolendra świeża - kilka gałązek (ewentualnie można zastąpić pietruszką) Zaczynamy od sosu. Przecier mieszamy z sumakiem i suszoną kolendrą. Odstawiamy. Sałatę kroimy lub rwiemy, cebulę kroimy w piórka. Mięso mielone mieszamy z sumakiem, solą i pieprzem. Dzielimy na 4 części i z każdej formujemy podłużny kotlet. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni lub grillu, na małym ogniu, aż do zarumienienia z

Sałatka z burakiem, kurczakiem i migdałami w brzoskwiniowym sosie

Pieczony burak, wędzony kurczak, jajko, migdały i pikantny sos z brzoskwinią i srirachą. Sałatka to świetne drugie śniadanie lub lunch do pracy, albo lekka, kolorowa kolacja. 

Składniki na 3 sałatki:

  • Roszponka - 3 garści
  • Burak podłużny pieczony - 1szt
  • Pierś kurczaka wędzona - 100g
  • Jajko - 3szt
  • Pomidory koktajlowe - 6szt
  • Płatki migdałowe - 3 łyżki
  • Sos:
  • Dżem brzoskwiniowy - 2 łyżki
  • Olej lub oliwa - 2 łyżki
  • Sos sriracha - 1 łyżeczka
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżeczka

 

O tym jak pieczemy buraka pisałam w poprzednim przepisie, ale zamieszczam jeszcze raz:
Buraka najlepiej przygotować sobie dzień wcześniej. Ja piekę kilka buraków i używam ich przez kilka dni (szkoda uruchamiać piekarnik dla jednej sztuki).
Buraka myjemy i suszymy. Pieczemy w 200 stopniach przez 1 godzinę w zamkniętym naczyniu żaroodpornym. Po tym czasie widelcem sprawdzamy, czy burak jest już miękki. Jeśli nie, pieczemy jeszcze 10 minut. Można po upieczeniu zostawić buraka w piekarniku, aż ostygnie, wtedy na pewno będzie bardzo miękki.

Jajka gotujemy na twardo lub półmiękko - w zależności od upodobań. Ja wkładałam jajka do zimnej wody i od momentu wrzenia gotowałam 7 minut.

Na talerzach układamy roszponkę, plasterki pieczonego buraka, połówki pomidorów, plasterki wędzonej piersi kurczaka i połówki jajek. Posypujemy płatkami migdałowymi.

Składniki sosu dokładnie mieszamy. Sałatkę polewamy sosem przed podaniem.
 



 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty