Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Sałatka z burakiem, kurczakiem i migdałami w brzoskwiniowym sosie

Pieczony burak, wędzony kurczak, jajko, migdały i pikantny sos z brzoskwinią i srirachą. Sałatka to świetne drugie śniadanie lub lunch do pracy, albo lekka, kolorowa kolacja. 

Składniki na 3 sałatki:

  • Roszponka - 3 garści
  • Burak podłużny pieczony - 1szt
  • Pierś kurczaka wędzona - 100g
  • Jajko - 3szt
  • Pomidory koktajlowe - 6szt
  • Płatki migdałowe - 3 łyżki
  • Sos:
  • Dżem brzoskwiniowy - 2 łyżki
  • Olej lub oliwa - 2 łyżki
  • Sos sriracha - 1 łyżeczka
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżeczka

 

O tym jak pieczemy buraka pisałam w poprzednim przepisie, ale zamieszczam jeszcze raz:
Buraka najlepiej przygotować sobie dzień wcześniej. Ja piekę kilka buraków i używam ich przez kilka dni (szkoda uruchamiać piekarnik dla jednej sztuki).
Buraka myjemy i suszymy. Pieczemy w 200 stopniach przez 1 godzinę w zamkniętym naczyniu żaroodpornym. Po tym czasie widelcem sprawdzamy, czy burak jest już miękki. Jeśli nie, pieczemy jeszcze 10 minut. Można po upieczeniu zostawić buraka w piekarniku, aż ostygnie, wtedy na pewno będzie bardzo miękki.

Jajka gotujemy na twardo lub półmiękko - w zależności od upodobań. Ja wkładałam jajka do zimnej wody i od momentu wrzenia gotowałam 7 minut.

Na talerzach układamy roszponkę, plasterki pieczonego buraka, połówki pomidorów, plasterki wędzonej piersi kurczaka i połówki jajek. Posypujemy płatkami migdałowymi.

Składniki sosu dokładnie mieszamy. Sałatkę polewamy sosem przed podaniem.
 



 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty