Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Sałatka z burakiem, kurczakiem i migdałami w brzoskwiniowym sosie
Składniki na 3 sałatki:
- Roszponka - 3 garści
- Burak podłużny pieczony - 1szt
- Pierś kurczaka wędzona - 100g
- Jajko - 3szt
- Pomidory koktajlowe - 6szt
- Płatki migdałowe - 3 łyżki
- Sos:
- Dżem brzoskwiniowy - 2 łyżki
- Olej lub oliwa - 2 łyżki
- Sos sriracha - 1 łyżeczka
- Ocet balsamiczny - 1 łyżeczka
O tym jak pieczemy buraka pisałam w poprzednim przepisie, ale zamieszczam jeszcze raz:
Buraka najlepiej przygotować sobie dzień wcześniej. Ja piekę kilka
buraków i używam ich przez kilka dni (szkoda uruchamiać piekarnik dla
jednej sztuki).
Buraka myjemy i suszymy. Pieczemy w 200 stopniach przez 1 godzinę w
zamkniętym naczyniu żaroodpornym. Po tym czasie widelcem sprawdzamy, czy
burak jest już miękki. Jeśli nie, pieczemy jeszcze 10 minut. Można po
upieczeniu zostawić buraka w piekarniku, aż ostygnie, wtedy na pewno
będzie bardzo miękki.
Jajka gotujemy na twardo lub półmiękko - w zależności od upodobań. Ja
wkładałam jajka do zimnej wody i od momentu wrzenia gotowałam 7 minut.
Na talerzach układamy roszponkę, plasterki pieczonego buraka, połówki
pomidorów, plasterki wędzonej piersi kurczaka i połówki jajek.
Posypujemy płatkami migdałowymi.
Składniki sosu dokładnie mieszamy. Sałatkę polewamy sosem przed podaniem.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz