Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Sałatka z burakiem, kurczakiem i migdałami w brzoskwiniowym sosie

Pieczony burak, wędzony kurczak, jajko, migdały i pikantny sos z brzoskwinią i srirachą. Sałatka to świetne drugie śniadanie lub lunch do pracy, albo lekka, kolorowa kolacja. 

Składniki na 3 sałatki:

  • Roszponka - 3 garści
  • Burak podłużny pieczony - 1szt
  • Pierś kurczaka wędzona - 100g
  • Jajko - 3szt
  • Pomidory koktajlowe - 6szt
  • Płatki migdałowe - 3 łyżki
  • Sos:
  • Dżem brzoskwiniowy - 2 łyżki
  • Olej lub oliwa - 2 łyżki
  • Sos sriracha - 1 łyżeczka
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżeczka

 

O tym jak pieczemy buraka pisałam w poprzednim przepisie, ale zamieszczam jeszcze raz:
Buraka najlepiej przygotować sobie dzień wcześniej. Ja piekę kilka buraków i używam ich przez kilka dni (szkoda uruchamiać piekarnik dla jednej sztuki).
Buraka myjemy i suszymy. Pieczemy w 200 stopniach przez 1 godzinę w zamkniętym naczyniu żaroodpornym. Po tym czasie widelcem sprawdzamy, czy burak jest już miękki. Jeśli nie, pieczemy jeszcze 10 minut. Można po upieczeniu zostawić buraka w piekarniku, aż ostygnie, wtedy na pewno będzie bardzo miękki.

Jajka gotujemy na twardo lub półmiękko - w zależności od upodobań. Ja wkładałam jajka do zimnej wody i od momentu wrzenia gotowałam 7 minut.

Na talerzach układamy roszponkę, plasterki pieczonego buraka, połówki pomidorów, plasterki wędzonej piersi kurczaka i połówki jajek. Posypujemy płatkami migdałowymi.

Składniki sosu dokładnie mieszamy. Sałatkę polewamy sosem przed podaniem.
 



 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty