Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Sałatka z burakiem, kurczakiem i migdałami w brzoskwiniowym sosie

Pieczony burak, wędzony kurczak, jajko, migdały i pikantny sos z brzoskwinią i srirachą. Sałatka to świetne drugie śniadanie lub lunch do pracy, albo lekka, kolorowa kolacja. 

Składniki na 3 sałatki:

  • Roszponka - 3 garści
  • Burak podłużny pieczony - 1szt
  • Pierś kurczaka wędzona - 100g
  • Jajko - 3szt
  • Pomidory koktajlowe - 6szt
  • Płatki migdałowe - 3 łyżki
  • Sos:
  • Dżem brzoskwiniowy - 2 łyżki
  • Olej lub oliwa - 2 łyżki
  • Sos sriracha - 1 łyżeczka
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżeczka

 

O tym jak pieczemy buraka pisałam w poprzednim przepisie, ale zamieszczam jeszcze raz:
Buraka najlepiej przygotować sobie dzień wcześniej. Ja piekę kilka buraków i używam ich przez kilka dni (szkoda uruchamiać piekarnik dla jednej sztuki).
Buraka myjemy i suszymy. Pieczemy w 200 stopniach przez 1 godzinę w zamkniętym naczyniu żaroodpornym. Po tym czasie widelcem sprawdzamy, czy burak jest już miękki. Jeśli nie, pieczemy jeszcze 10 minut. Można po upieczeniu zostawić buraka w piekarniku, aż ostygnie, wtedy na pewno będzie bardzo miękki.

Jajka gotujemy na twardo lub półmiękko - w zależności od upodobań. Ja wkładałam jajka do zimnej wody i od momentu wrzenia gotowałam 7 minut.

Na talerzach układamy roszponkę, plasterki pieczonego buraka, połówki pomidorów, plasterki wędzonej piersi kurczaka i połówki jajek. Posypujemy płatkami migdałowymi.

Składniki sosu dokładnie mieszamy. Sałatkę polewamy sosem przed podaniem.
 



 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty