Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Zupa krem z czerwonych warzyw


 Składniki na 4 porcje:

  • Buraki (u mnie podłużne) - 3szt
  • Papryka - 300g
  • Pomidory krojone (np z puszki) - 500g
  • Cebula - 1szt
  • Bulion (warzywny lub mięsny) - 1l
  • Olej - 1 łyżka
  • Przyprawy:
  • sos sojowy - 1 łyżka
  • sól i pieprz
  • papryka słodka i ostra
  • cukier - 1 łyżeczka

Buraki obieramy i kroimy na nieduże kawałki. Im mniejsze kawałki, tym szybciej zupa będzie gotowa. Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. Paprykę kroimy na kawałki. Paprykę możemy obrać (nie będzie wtedy skórek w zupie), ale nie jest to konieczne.

Na oleju przesmażamy cebulę, buraki i paprykę przez kilka minut. Dolewamy bulion i pomidory z puszki i gotujemy, aż buraki nie będą miękkie. Przy małych kawałkach powinno to trwać około 30 minut. Zupę doprawiamy i gotujemy jeszcze 5 minut.

Proponuję podawać zupę z paluchami szpinakowymi z tego przepisu. Pasują idealnie!


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty