Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Słodki omlet lekki jak chmurka (z ricottą i dżemem wiśniowym)
Delikatny biszkoptowy omlet z serem ricotta i dżemem wiśniowym. Wspaniałe weekendowe ciepłe śniadanie lub deser.
Najłatwiej omlet robić przy użyciu dwóch patelni
Składniki na 1 omlet:
- Omlet dla 1 osoby:
- Jajko - 2szt
- Cukier - 1 łyżka
- Mleko - 2 łyżki
- Mąka - 1 łyżka
- Masło - 1 łyżka
- Dodatki:
- Ser ricotta - 2 łyżki
- Dżem wiśniowy - 1 łyżka
- Cukier puder - do posypania
Białka jaj ubijamy na sztywną pianę. Żółtka
ucieramy łyżką lub trzepaczką z cukrem, mąką i mlekiem. Na końcu
mieszamy delikatnie białka z masą żółtkową.
Na dwóch patelniach rozpuszczamy po pół łyżeczki masła i rozsmarowujemy
po całości pędzelkiem silikonowym. Omlet wylewamy na patelnię i smażymy
na średnim ogniu 3 minuty. Potrząsamy patelnią, aby omlet się okleił.
Drugą patelnię przykładamy na pierwszą i obracamy. Na drugiej patelni
smażymy omlet z drugiej strony około 2 minuty.
Można oczywiście omlet obracać, ale jest to trudne, ponieważ jest bardzo delikatny.
Omlet smarujemy dżemem i ricottą, składamy na pół i posypujmy cukrem pudrem. Podajemy od razu - najlepszy jest ciepły.
Komentarze
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Aż mi ślinka poleciała! Śniadanie idealne :)
OdpowiedzUsuń