Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Oleje smakowe - czosnkowo-ziołowy i pikantny


W sklepach można kupić oleje z dodatkami. Są one niestety dość drogie. Polecam zrobić takie w domu, według własnych upodobań.

 Składniki:

  • Olej - dowolny jaki lubimy, u mnie lniany - 300ml
  • Butelki szklane (po sokach lub napojach) - 2szt
  • Zestaw przypraw 1 (czosnkowo - ziołowe):
  • pieprz ziarnisty - 6 kulek
  • czosnek suszony - 3 plasterki
  • rozmaryn suszony - 1 łyżeczka
  • Zestaw przypraw 2 (ostre):
  • ostre papryki suszone:
  • tabasco - 2 szt
  • habanero - 1/4 łyżeczki
  • japaleno - 1/4 łyżeczki
  • chilli - 1/4 łyżeczki

Butelki i nakrętki wyparzamy.
Do butelek wsypujemy ulubione przyprawy. Przyprawy suszone są bardziej trwałe, jeśli użyjecie świeżego czosnku czy papryki olej trzeba trzymać w lodówce i szybko zużyć.
Odstawiamy w ciemne miejsce na 1-2 tygodnie. Po tym czasie olej przejdzie zapachami.  

Takie oleje świetnie nadają się do sałatek, pizzy, deski serów. 


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty