Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Oleje smakowe - czosnkowo-ziołowy i pikantny


W sklepach można kupić oleje z dodatkami. Są one niestety dość drogie. Polecam zrobić takie w domu, według własnych upodobań.

 Składniki:

  • Olej - dowolny jaki lubimy, u mnie lniany - 300ml
  • Butelki szklane (po sokach lub napojach) - 2szt
  • Zestaw przypraw 1 (czosnkowo - ziołowe):
  • pieprz ziarnisty - 6 kulek
  • czosnek suszony - 3 plasterki
  • rozmaryn suszony - 1 łyżeczka
  • Zestaw przypraw 2 (ostre):
  • ostre papryki suszone:
  • tabasco - 2 szt
  • habanero - 1/4 łyżeczki
  • japaleno - 1/4 łyżeczki
  • chilli - 1/4 łyżeczki

Butelki i nakrętki wyparzamy.
Do butelek wsypujemy ulubione przyprawy. Przyprawy suszone są bardziej trwałe, jeśli użyjecie świeżego czosnku czy papryki olej trzeba trzymać w lodówce i szybko zużyć.
Odstawiamy w ciemne miejsce na 1-2 tygodnie. Po tym czasie olej przejdzie zapachami.  

Takie oleje świetnie nadają się do sałatek, pizzy, deski serów. 


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty