Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Hummus paprykowo - pomidorowy


Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami i ostrą papryką. Sprawdzi się świetnie jako dodatek do naczosów lub do posmarowania krakersowych przekąsek.

Składniki:

  • Ciecierzyca - 1 puszka
  • Pasta tahini - 2 łyżki
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Suszone pomidory - 3 plastry
  • Olej spod suszonych pomidorów - 1 łyżka
  • Sambal oelek - 1 łyżeczka
  • Przyprawy:
  • kumin i kolendra mielona - po 1/2 łyżeczki
  • papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki
  • Papryka chilli w płatkach do posypania

 

Ciecierzycę z puszki odcedzamy, dodajemy do niej 4 -5 łyżek zalewy z puszki. Dodajemy obrany ząbek czosnku. Miksujemy na gładką masę. Jeśli miksowanie ciężko idzie, należy dodać jeszcze trochę zalewy.

Dodajemy pokrojone tahini, suszone pomidory, sambal oelek, olej, sok z cytryny, przyprawy i jeszcze chwilę miksujemy - pomidory nie muszą być zmielone na gładko. Ewentualnie doprawiamy do smaku.

Przed podaniem posypujemy płatkami chilli.

Według mnie, hummus najlepszy jest następnego dnia, gdy przyprawy dobrze się przegryzą.


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty