Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Klopsy w sosie koperkowo-chrzanowym pulpety
Klopsiki nie są smażone, dzięki czemu są delikatne. Chrzan i koperek to świetne zestawienie smakowe.
Składniki na 4 porcje:
- Mięso mielone wieprzowe - 400g
- Jajko - 1szt
- Bułka tarta - 5 łyżek
- Pieprz, sól, słodka papryka
- Cebula - 1szt
- Kostka rosołowa (opcjonalnie)
- Ziele angielskie - 4szt, Liść laurowy - 3szt
- Pieprz w ziarnach - 1/2 łyżeczki
- Chrzan korzeń tarty* - 2 łyżki
- Koperek - 3 łyżki
- Sos sojowy - 1 łyżka
- Papryka słodka i pieprz do smaku
- Mąka pszenna - 1 łyżka
- Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
* Po zaprawianiu ogórków zawsze zostaje mi trochę chrzanu. Ścieram go, chowam do plastikowego pudełka i zamrażam. Świetnie sprawdza się w sosach i zupach!
Mięso mielone mieszamy z jajkiem, pieprzem,
papryką słodką i bułką tartą. Z masy robimy nieduże klopsiki. Z 400g
mięsa wyszło mi 16 klopsów.
W garnku gotujemy 1 litr wody. Dodajemy do niego pokrojoną w piórka,
liście laurowe, pieprz i ziele (i ewentualnie kostkę rosołową). Kiedy
woda się zagotuje wkładamy delikatnie klopsy, dorzucamy chrzan, koperek i
sos sojowy. Delikatnie mieszamy i zostawiamy na małym ogniu na 15
minut. Po tym czasie mieszamy mąki w połowie szklanki wody i wlewamy do
klopsów. Gotujemy jeszcze 5 minut i doprawiamy do smaku.
Pulpeciki podajemy z ziemniakami, makaronem, ryżem albo kaszą.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz