Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Kebab w lawaszu / kebab w bałkańskim stylu

Kebab w bałkańskim stylu - z mięsa mielonego, z orientalnym sosem i granatem, zawinięty w cieniutki placek. To świetne połączenie smaków i aromatów, a kwaskowy, soczysty granat pasuje tu idealnie. Takie danie możecie przygotować na grillu - na pewno zachwyci wszystkich! Składniki na 4 porcje: Mięso mielone (najlepiej jagnięcina, ale może być wieprzowina) - 400g Sumak mielony - 10g Sól, pieprz Sos: Przecier pomidorowy - 200g Sumak mielony - 1 łyżeczka Kolendra ziarno mielone - 1 łyżeczka Dodatkowo: Lawasz - 4szt (około 200g) Sałata - kilka liści Cebula czerwona - 1szt Granat ziarna z 1/2 szt Kolendra świeża - kilka gałązek (ewentualnie można zastąpić pietruszką) Zaczynamy od sosu. Przecier mieszamy z sumakiem i suszoną kolendrą. Odstawiamy. Sałatę kroimy lub rwiemy, cebulę kroimy w piórka. Mięso mielone mieszamy z sumakiem, solą i pieprzem. Dzielimy na 4 części i z każdej formujemy podłużny kotlet. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni lub grillu, na małym ogniu, aż do zarumienienia z

Klopsy w sosie koperkowo-chrzanowym pulpety


 Klopsiki nie są smażone, dzięki czemu są delikatne. Chrzan i koperek to świetne zestawienie smakowe. 

Składniki na 4 porcje:

  • Mięso mielone wieprzowe - 400g
  • Jajko - 1szt
  • Bułka tarta - 5 łyżek
  • Pieprz, sól, słodka papryka
  • Cebula - 1szt
  • Kostka rosołowa (opcjonalnie)
  • Ziele angielskie - 4szt, Liść laurowy - 3szt
  • Pieprz w ziarnach - 1/2 łyżeczki
  • Chrzan korzeń tarty* - 2 łyżki
  • Koperek - 3 łyżki
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Papryka słodka i pieprz do smaku
  • Mąka pszenna - 1 łyżka
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżka

* Po zaprawianiu ogórków zawsze zostaje mi trochę chrzanu. Ścieram go, chowam do plastikowego pudełka i zamrażam. Świetnie sprawdza się w sosach i zupach! 

 

Mięso mielone mieszamy z jajkiem, pieprzem, papryką słodką i bułką tartą. Z masy robimy nieduże klopsiki. Z 400g mięsa wyszło mi 16 klopsów.

W garnku gotujemy 1 litr wody. Dodajemy do niego pokrojoną w piórka, liście laurowe, pieprz i ziele (i ewentualnie kostkę rosołową). Kiedy woda się zagotuje wkładamy delikatnie klopsy, dorzucamy chrzan, koperek i sos sojowy. Delikatnie mieszamy i zostawiamy na małym ogniu na 15 minut. Po tym czasie mieszamy mąki w połowie szklanki wody i wlewamy do klopsów. Gotujemy jeszcze 5 minut i doprawiamy do smaku.

Pulpeciki podajemy z ziemniakami, makaronem, ryżem albo kaszą.


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty