Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Klopsy w sosie koperkowo-chrzanowym pulpety


 Klopsiki nie są smażone, dzięki czemu są delikatne. Chrzan i koperek to świetne zestawienie smakowe. 

Składniki na 4 porcje:

  • Mięso mielone wieprzowe - 400g
  • Jajko - 1szt
  • Bułka tarta - 5 łyżek
  • Pieprz, sól, słodka papryka
  • Cebula - 1szt
  • Kostka rosołowa (opcjonalnie)
  • Ziele angielskie - 4szt, Liść laurowy - 3szt
  • Pieprz w ziarnach - 1/2 łyżeczki
  • Chrzan korzeń tarty* - 2 łyżki
  • Koperek - 3 łyżki
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Papryka słodka i pieprz do smaku
  • Mąka pszenna - 1 łyżka
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżka

* Po zaprawianiu ogórków zawsze zostaje mi trochę chrzanu. Ścieram go, chowam do plastikowego pudełka i zamrażam. Świetnie sprawdza się w sosach i zupach! 

 

Mięso mielone mieszamy z jajkiem, pieprzem, papryką słodką i bułką tartą. Z masy robimy nieduże klopsiki. Z 400g mięsa wyszło mi 16 klopsów.

W garnku gotujemy 1 litr wody. Dodajemy do niego pokrojoną w piórka, liście laurowe, pieprz i ziele (i ewentualnie kostkę rosołową). Kiedy woda się zagotuje wkładamy delikatnie klopsy, dorzucamy chrzan, koperek i sos sojowy. Delikatnie mieszamy i zostawiamy na małym ogniu na 15 minut. Po tym czasie mieszamy mąki w połowie szklanki wody i wlewamy do klopsów. Gotujemy jeszcze 5 minut i doprawiamy do smaku.

Pulpeciki podajemy z ziemniakami, makaronem, ryżem albo kaszą.


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty