Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Wegańskie kluski kładzione ( à la leniwe) z bananem

 

Kluski (pierogi) kładzione, w wersji wegańskiej - bez nabiału i bez jajek. Mimo to smakują świetnie! Idealnie sprawdzą się na ciepłe śniadanie.

Składniki dla 2 osób:

  • Wegańska śmietana Planton Sour Creamo - 200g
  • Banan dojrzały - 2szt
  • Cukier waniliowy - 1 łyżka
  • Cynamon - 1/2 łyżeczki
  • Kasza manna - 1 łyżka
  • Mąka pszenna - 8 płaskich łyżek
  • Sos owocowy:
  • Garść owoców - u mnie mrożone jagody i maliny
  • Cukier - 1 łyżka

Śmietanę wegańską Planton Sour Creamo kupiłam ostatnio w jednym z hipermarketów. Ma konsystencję i smak zwykłej kwaśnej śmietany, ale z lekkim kokosowym posmakiem. Świetnie sprawdzi się do słodkich dań!


Owoce zasypujemy cukrem, gnieciemy widelcem i na małym ogniu gotujemy kilka minut.

Banany miksujemy blenderem na gładko. Dodajemy śmietanę, cukier waniliowy, cynamon, kaszę i mąkę. Bardzo dokładnie mieszamy. Masa powinna być gęsta.

W dużym garnku nastawiamy wodę do gotowania. Gdy zaczyna wrzeć kładziemy kluski. Najlepiej nabierać masę na dużą łyżkę i małą łyżką zrzucać na wrzątek. Nie mieszamy, bo kluski się rozpadną! Najlepiej gotować w dwóch porcjach.

Po wypłynięciu gotujemy kluski jeszcze ok 2 minuty. Wyciągamy łyżką cedzakową. Podajemy na ciepło z sosem owocowym. Można przed podaniem posypać cynamonem lub mieszanką przypraw do kawy.

Kluski idealne dla osób na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty