Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Dzwonka amura pieczone w rękawie


 Dzięki pieczeniu w rękawie amur pozostaje soczysty. Przyprawy idealnie podkreślają smak ryby. 

Składniki (na 2 porcje):

  • Amur dzwonka - 4-5 szt
  • Marynata:
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Sok z cytryny - 2 łyżki
  • Sos ostrygowy - 1 łyżka
  • Syrop klonowy - 1 łyżka
  • Imbir mielony - 1/2 łyżeczki
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Sól, pieprz

Czosnek obieramy i ząbki kroimy na plasterki. Mieszamy z pozostałymi składnikami marynaty.
Dzwonka amura czyścimy i osuszamy ręcznikiem. Zalewamy marynatą (na co najmniej godzinę). Po tym czasie rybę razem z marynatą wkładamy do rękawa do pieczenia. Nie zapomnijcie nakłuć rękaw przed pieczeniem!

Pieczemy w 180 stopniach 20-25 minut.

Podajemy z ryżem i surówką. Marynatą pozostałą po pieczeniu w rękawie warto polać ryż.  


 Szukasz pomysłu na surówkę do amura? Klinknij TU

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty