Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Dzwonka amura pieczone w rękawie


 Dzięki pieczeniu w rękawie amur pozostaje soczysty. Przyprawy idealnie podkreślają smak ryby. 

Składniki (na 2 porcje):

  • Amur dzwonka - 4-5 szt
  • Marynata:
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Sok z cytryny - 2 łyżki
  • Sos ostrygowy - 1 łyżka
  • Syrop klonowy - 1 łyżka
  • Imbir mielony - 1/2 łyżeczki
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Sól, pieprz

Czosnek obieramy i ząbki kroimy na plasterki. Mieszamy z pozostałymi składnikami marynaty.
Dzwonka amura czyścimy i osuszamy ręcznikiem. Zalewamy marynatą (na co najmniej godzinę). Po tym czasie rybę razem z marynatą wkładamy do rękawa do pieczenia. Nie zapomnijcie nakłuć rękaw przed pieczeniem!

Pieczemy w 180 stopniach 20-25 minut.

Podajemy z ryżem i surówką. Marynatą pozostałą po pieczeniu w rękawie warto polać ryż.  


 Szukasz pomysłu na surówkę do amura? Klinknij TU

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty