Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Pieczona polenta à la pizza

 

Polenta zwana też mamałygą to danie z gotowanej kaszy kukurydzianej. Świetnie sprawdza się jako bezglutenowy blat do pizzy!

 

Składniki na 4 porcje:

  • Kasza kukurydziana - 200g
  • Suszone pomidory - 8 plastrów
  • Kukurydza konserwowa - 1/2 puszki
  • Zioła prowansalskie - 1 łyżka
  • Sos pomidorowy (lub przecier) - 3 łyżki
  • Ulubione dodatki na pizzę, u mnie:
  • Czarne oliwki, pomidorki koktajlowe, marynowana jalapeno, mozzarella

Do garnka wlewamy ok 1l wody. Kiedy się zagotuje wsypujemy powoli kaszę i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Gotujemy, aż kasza zmięknie (u mnie wystarczyło 15 minut). Masa ma być gęsta, ale nie może się przypalić. Jeśli zajdzie taka potrzeba możecie dolać trochę wody.
Pod koniec gotowania dodajemy kukurydzę z puszki, pokrojone suszone pomidory i zioła prowansalskie.

Gotową masę przekładamy do blachy (23 x 33cm), na papier do pieczenia. Rozkładamy równą warstwę.


Polentę smarujemy sosem pomidorowym i wykładamy ulubione dodatki.
Pieczemy w 160 stopniach 20 minut na termoobiegu.

Można podawać od razu na ciepło lub zimno. Po wystygnięciu jest twardsza i łatwiej się kroi. 


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty