Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Pieczona polenta à la pizza

 

Polenta zwana też mamałygą to danie z gotowanej kaszy kukurydzianej. Świetnie sprawdza się jako bezglutenowy blat do pizzy!

 

Składniki na 4 porcje:

  • Kasza kukurydziana - 200g
  • Suszone pomidory - 8 plastrów
  • Kukurydza konserwowa - 1/2 puszki
  • Zioła prowansalskie - 1 łyżka
  • Sos pomidorowy (lub przecier) - 3 łyżki
  • Ulubione dodatki na pizzę, u mnie:
  • Czarne oliwki, pomidorki koktajlowe, marynowana jalapeno, mozzarella

Do garnka wlewamy ok 1l wody. Kiedy się zagotuje wsypujemy powoli kaszę i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Gotujemy, aż kasza zmięknie (u mnie wystarczyło 15 minut). Masa ma być gęsta, ale nie może się przypalić. Jeśli zajdzie taka potrzeba możecie dolać trochę wody.
Pod koniec gotowania dodajemy kukurydzę z puszki, pokrojone suszone pomidory i zioła prowansalskie.

Gotową masę przekładamy do blachy (23 x 33cm), na papier do pieczenia. Rozkładamy równą warstwę.


Polentę smarujemy sosem pomidorowym i wykładamy ulubione dodatki.
Pieczemy w 160 stopniach 20 minut na termoobiegu.

Można podawać od razu na ciepło lub zimno. Po wystygnięciu jest twardsza i łatwiej się kroi. 


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty