Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Sałatka z pomelo i orzechami włoskimi

 

 
 
 
Pomelo zawiera dużo witamin i minerałów, do tego jest mało kaloryczne . Warto włączyć je do swojej diety. Sprawdza się nie tylko w sałatce owocowej - jest świetnym dodatkiem do pomidora i ogórka z sosem balsamicznym.
 

Składniki na 2 kolorowe sałatki:

  • Roszponka - 2 garście
  • Ogórek zielony - 1/2 szt
  • Pomidory koktajlowe - 6szt
  • Pomelo - 1/2 szt
  • Orzechy włoskie - 4 łyżki
  • Ocet balsamiczny - 2 łyżki
  • Oliwa lub dobry olej - 1 łyżka

Pomelo obieramy ze skórek i dzielimy na mniejsze cząstki. Pomidorki dzielimy na połówki lub ćwiartki a ogórki w plasterki. Orzechy włoskie kroimy na małe kawałki.

Na talerzach układamy roszponkę, warzywa, pomelo i orzechy. Polewamy octem balsamicznym i oliwą.
Podajemy od razu.


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty