Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z grillowanym bakłażanem i fetą

  Sałatka z grillowanych lub pieczonych warzyw i sera feta - kolorowa, pełna smaku i bardzo sycąca. Sprawdzi się na wege grillu lub jako pudełkowe śniadanie do pracy. Składniki: Do grillowania: Bakłażan - 1szt Papryka - 2 szt (najlepiej w różnych kolorach) Cebula - 2szt Oliwa lub olej - 2 łyżki Pozostałe: Sałata rzymska - 2szt Pomidory cherry - 8szt Granat - pestki z 1/2szt Kolendra świeża - 1/2 pęczka Ser feta - 250g Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Sok z cytryny - 1 łyżeczka Cukier lub miód - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz do smaku Bakłażana kroimy w plasterki, papryki i cebule w ćwiartki. Mieszamy z oliwą lub olejem. Grillujemy, obracając, aby warzywa zarumieniły się z obu stron. Pierwsze zrobią się bakłażany, potem cebula i na końcu papryka. Można także przygotować warzywa w piekarniku - wtedy pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Po ostudzeniu obieramy paprykę ze skórki i wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Sałatę rwiemy lub kroimy, pomidory kroimy w ćwiartki, kolendrę

Sałatka z pomelo i orzechami włoskimi

 

 
 
 
Pomelo zawiera dużo witamin i minerałów, do tego jest mało kaloryczne . Warto włączyć je do swojej diety. Sprawdza się nie tylko w sałatce owocowej - jest świetnym dodatkiem do pomidora i ogórka z sosem balsamicznym.
 

Składniki na 2 kolorowe sałatki:

  • Roszponka - 2 garście
  • Ogórek zielony - 1/2 szt
  • Pomidory koktajlowe - 6szt
  • Pomelo - 1/2 szt
  • Orzechy włoskie - 4 łyżki
  • Ocet balsamiczny - 2 łyżki
  • Oliwa lub dobry olej - 1 łyżka

Pomelo obieramy ze skórek i dzielimy na mniejsze cząstki. Pomidorki dzielimy na połówki lub ćwiartki a ogórki w plasterki. Orzechy włoskie kroimy na małe kawałki.

Na talerzach układamy roszponkę, warzywa, pomelo i orzechy. Polewamy octem balsamicznym i oliwą.
Podajemy od razu.


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty