Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Sałatka z burakiem, gruszką i fetą

Pieczony burak, gruszka, feta i orzechy w sosie balsamiczno-klonowym. Idealna jako fit śniadanie do lunchboxa albo lekka kolacja.

Składniki na 2 porcje:

  • Burak podłużny - 1szt
  • Sałata lodowa - 3 liście
  • Pomidorki koktajlowe - 10szt
  • Gruszka - 1szt
  • Ser feta - 100g
  • Orzechy włoskie - 1 garść
  • Sos:
  • Olej lub oliwa - 1 łyżka
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • Syrop klonowy - 1 łyżeczka

Buraka najlepiej przygotować sobie dzień wcześniej. Ja piekę kilka buraków i używam ich przez kilka dni (szkoda uruchamiać piekarnik dla jednej sztuki).


Buraka myjemy i suszymy. Pieczemy w 200 stopniach przez 1 godzinę w zamkniętym naczyniu żaroodpornym. Po tym czasie widelcem sprawdzamy, czy burak jest już miękki. Jeśli nie, pieczemy jeszcze 10 minut. Można po upieczeniu zostawić buraka w piekarniku, aż ostygnie, wtedy na pewno będzie bardzo miękki.

Po ostudzeniu buraka obieramy, obcinamy końcówki i kroimy go w plastry.
Sałatę kroimy na mniejsze kawałki. Układamy na niej plastry buraka, pokrojoną gruszkę i połówki pomidorów. Na samą górę dajemy kostki sera feta.
Składniki na sos mieszamy i polewamy sałatkę przed podaniem. 


 
 

 

Komentarze

  1. Połączenie fety z burakiem kocham. Tą gruszką mnie zaciekawiłaś :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty