Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z grillowanym bakłażanem i fetą

  Sałatka z grillowanych lub pieczonych warzyw i sera feta - kolorowa, pełna smaku i bardzo sycąca. Sprawdzi się na wege grillu lub jako pudełkowe śniadanie do pracy. Składniki: Do grillowania: Bakłażan - 1szt Papryka - 2 szt (najlepiej w różnych kolorach) Cebula - 2szt Oliwa lub olej - 2 łyżki Pozostałe: Sałata rzymska - 2szt Pomidory cherry - 8szt Granat - pestki z 1/2szt Kolendra świeża - 1/2 pęczka Ser feta - 250g Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Sok z cytryny - 1 łyżeczka Cukier lub miód - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz do smaku Bakłażana kroimy w plasterki, papryki i cebule w ćwiartki. Mieszamy z oliwą lub olejem. Grillujemy, obracając, aby warzywa zarumieniły się z obu stron. Pierwsze zrobią się bakłażany, potem cebula i na końcu papryka. Można także przygotować warzywa w piekarniku - wtedy pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Po ostudzeniu obieramy paprykę ze skórki i wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Sałatę rwiemy lub kroimy, pomidory kroimy w ćwiartki, kolendrę

Sałatka z burakiem, gruszką i fetą

Pieczony burak, gruszka, feta i orzechy w sosie balsamiczno-klonowym. Idealna jako fit śniadanie do lunchboxa albo lekka kolacja.

Składniki na 2 porcje:

  • Burak podłużny - 1szt
  • Sałata lodowa - 3 liście
  • Pomidorki koktajlowe - 10szt
  • Gruszka - 1szt
  • Ser feta - 100g
  • Orzechy włoskie - 1 garść
  • Sos:
  • Olej lub oliwa - 1 łyżka
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • Syrop klonowy - 1 łyżeczka

Buraka najlepiej przygotować sobie dzień wcześniej. Ja piekę kilka buraków i używam ich przez kilka dni (szkoda uruchamiać piekarnik dla jednej sztuki).


Buraka myjemy i suszymy. Pieczemy w 200 stopniach przez 1 godzinę w zamkniętym naczyniu żaroodpornym. Po tym czasie widelcem sprawdzamy, czy burak jest już miękki. Jeśli nie, pieczemy jeszcze 10 minut. Można po upieczeniu zostawić buraka w piekarniku, aż ostygnie, wtedy na pewno będzie bardzo miękki.

Po ostudzeniu buraka obieramy, obcinamy końcówki i kroimy go w plastry.
Sałatę kroimy na mniejsze kawałki. Układamy na niej plastry buraka, pokrojoną gruszkę i połówki pomidorów. Na samą górę dajemy kostki sera feta.
Składniki na sos mieszamy i polewamy sałatkę przed podaniem. 


 
 

 

Komentarze

  1. Połączenie fety z burakiem kocham. Tą gruszką mnie zaciekawiłaś :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty