Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Sałatka z burakiem, gruszką i fetą
Składniki na 2 porcje:
- Burak podłużny - 1szt
- Sałata lodowa - 3 liście
- Pomidorki koktajlowe - 10szt
- Gruszka - 1szt
- Ser feta - 100g
- Orzechy włoskie - 1 garść
- Sos:
- Olej lub oliwa - 1 łyżka
- Ocet balsamiczny - 1 łyżka
- Syrop klonowy - 1 łyżeczka
Buraka najlepiej przygotować sobie dzień wcześniej. Ja piekę kilka buraków i używam ich przez kilka dni (szkoda uruchamiać piekarnik dla jednej sztuki).
Buraka myjemy i suszymy. Pieczemy w 200 stopniach przez 1 godzinę w
zamkniętym naczyniu żaroodpornym. Po tym czasie widelcem sprawdzamy, czy
burak jest już miękki. Jeśli nie, pieczemy jeszcze 10 minut. Można po
upieczeniu zostawić buraka w piekarniku, aż ostygnie, wtedy na pewno
będzie bardzo miękki.
Po ostudzeniu buraka obieramy, obcinamy końcówki i kroimy go w plastry.
Sałatę kroimy na mniejsze kawałki. Układamy na niej plastry buraka,
pokrojoną gruszkę i połówki pomidorów. Na samą górę dajemy kostki sera
feta.
Składniki na sos mieszamy i polewamy sałatkę przed podaniem.
Komentarze
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Połączenie fety z burakiem kocham. Tą gruszką mnie zaciekawiłaś :)
OdpowiedzUsuńPolecam! Gruszka pasuje idealnie! ;)
Usuń