Sajgonki z nietypowym nadzieniem - kurczakiem, mango, grzybami mun i
czerwoną kapustą. Smakują wyśmienicie!
Składniki na 20 sztuk:
-
Papier ryżowy - 100g (u mnie 20 małych arkuszy)
-
Kurczak pierś - 250g
-
Mango - 1 nieduże
-
Grzyby mun - 20g
-
Olej - 1 łyżka
-
Sos sojowy - 1 łyżka
-
Przyprawa chińska - 1 łyżeczka
-
Kapusta czerwona - 1/4 małej główki
-
Olej do smażenia sajgonek
Grzyby mun zalewamy wrzątkiem na 15 minut. Po tym czasie kroimy w cienkie paseczki.
Kurczaka kroimy w niedużą kostkę. Na łyżce oleju smażymy kurczaka z
grzybami. Dodajemy sos sojowy i przyprawę. Smażymy ok 10 minut pod
przykryciem. Po tym czasie dodajemy pokrojone na małe kawałki mango.
Smażymy jeszcze 2 minuty. Zostawiamy farsz do ostygnięcia.
Kapustę szatkujemy drobno. Mieszamy ze smażonym farszem.

Pojedyncze arkusze papieru ryżowego moczymy w
wodzie przez 2 sekundy, rozkładamy na desce. Po chwili papier robi się
miękki. Układamy łyżkę farszu i zawijamy. Sposoby zawijania są zazwyczaj
na opakowaniu papieru ryżowego i warto wyrobić sobie taki, który
najlepiej wychodzi. Ja zawijam boki do środka, dół zawijam na cały farsz
i roluję.
Zawinięte sajgonki odkładamy na talerz.
Sajgonki powinno się smażyć w głębokim tłuszczu. Ja smażę na wysokiej
patelni, na dużym ogniu. Kiedy jedna strona jest już chrupiąca i lekko
przypieczona przekładam na drugą stronę. Smażenie powinno trwać ok 3
minuty.
Sajgonki wykładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru
tłuszczu. Podajemy od razu. Najlepiej smakują z sosem słodko-ostrym lub
słodko-kwaśnym.
Komentarze
Prześlij komentarz