Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Sajgonki z kurczakiem i mango

Sajgonki z nietypowym nadzieniem - kurczakiem, mango, grzybami mun i czerwoną kapustą. Smakują wyśmienicie! 

Składniki na 20 sztuk:

  • Papier ryżowy - 100g (u mnie 20 małych arkuszy)
  • Kurczak pierś - 250g
  • Mango - 1 nieduże
  • Grzyby mun - 20g
  • Olej - 1 łyżka
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Przyprawa chińska - 1 łyżeczka
  • Kapusta czerwona - 1/4 małej główki
  • Olej do smażenia sajgonek

Grzyby mun zalewamy wrzątkiem na 15 minut. Po tym czasie kroimy w cienkie paseczki.
Kurczaka kroimy w niedużą kostkę. Na łyżce oleju smażymy kurczaka z grzybami. Dodajemy sos sojowy i przyprawę. Smażymy ok 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy pokrojone na małe kawałki mango. Smażymy jeszcze 2 minuty. Zostawiamy farsz do ostygnięcia.

Kapustę szatkujemy drobno. Mieszamy ze smażonym farszem. 


 Pojedyncze arkusze papieru ryżowego moczymy w wodzie przez 2 sekundy, rozkładamy na desce. Po chwili papier robi się miękki. Układamy łyżkę farszu i zawijamy. Sposoby zawijania są zazwyczaj na opakowaniu papieru ryżowego i warto wyrobić sobie taki, który najlepiej wychodzi. Ja zawijam boki do środka, dół zawijam na cały farsz i roluję.
Zawinięte sajgonki odkładamy na talerz.

Sajgonki powinno się smażyć w głębokim tłuszczu. Ja smażę na wysokiej patelni, na dużym ogniu. Kiedy jedna strona jest już chrupiąca i lekko przypieczona przekładam na drugą stronę. Smażenie powinno trwać ok 3 minuty.
Sajgonki wykładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy od razu. Najlepiej smakują z sosem słodko-ostrym lub słodko-kwaśnym.


 
 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty