Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Ośmiorniczki w dyniowym curry


Ośmiorniczki baby są łatwe w przygotowaniu, a wyglądają i smakują świetnie. W gęstej zupie z dynią i mlekiem kokosowym to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Składniki dla 2 osób:

  • Ośmiorniczki baby - 300g*
  • Marchew - 1szt
  • Kapusta biała - 1/8 małej główki
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Cebula - 1szt
  • Masło - 1 łyżka
  • Mleko kokosowe - 250ml
  • Puree z dyni - 200g
  • Pasta curry czerwona - 2 łyżki
  • Sól, pieprz do smaku
  • Makaron chow mein - 80g
  • Szczypiorek do dekoracji

* Ośmiorniczki bardzo kurczą się przy gotowaniu, trzeba brać to pod uwagę przy zakupach.

Oczyszczenie ośmiorniczek jest bardzo proste!
Ośmiorniczki rozkładamy na desce. Środkową część, pomiędzy głową a mackami wycinamy, jest niejadalna (możecie palcami wyczuć tam zgrubienie - to aparat gębowy).
Główkę wywijamy na lewo i pozbywamy się z wszystkich wnętrzności.
Macki obracamy. Od wewnętrznej strony w samym środku będzie widać kulkę. Wyjmujemy ją palcami. Teraz ośmiorniczki należy dokładnie umyć i przepłukać co najmniej 2 razy.


Czosnek kroimy na plasterki, a cebulę w piórka. Smażymy na maśle ok 1 minuty. Po tym czasie dodajemy ośmiorniczki. Smażymy 1-2 minuty. Dodajemy poszatkowaną kapustę, marchewkę ściętą w paski i puree z dyni. Smażymy pod przykryciem kolejne 2 minuty. Teraz dolewamy mleko kokosowe, szklankę wody (lub lekkiego bulionu), doprawiamy pastą curry.

Zupę dusimy na małym ogniu pod przykryciem, aż ośmiorniczki zmiękną, czyli około 30-40 minut. Doprawiamy do smaku

W tym czasie przygotowujemy makaron chow mein zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Do miseczek wykładamy porcję makaronu, zupę i posypujemy szczypiorkiem


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty