Ośmiorniczki baby są łatwe w przygotowaniu, a wyglądają i smakują
świetnie. W gęstej zupie z dynią i mlekiem kokosowym to prawdziwa uczta
dla podniebienia.
Składniki dla 2 osób:
-
Ośmiorniczki baby - 300g*
-
Marchew - 1szt
-
Kapusta biała - 1/8 małej główki
-
Czosnek - 2 ząbki
-
Cebula - 1szt
-
Masło - 1 łyżka
-
Mleko kokosowe - 250ml
-
Puree z dyni - 200g
-
Pasta curry czerwona - 2 łyżki
-
Sól, pieprz do smaku
-
Makaron chow mein - 80g
-
Szczypiorek do dekoracji
* Ośmiorniczki bardzo kurczą się przy gotowaniu, trzeba brać to pod uwagę przy zakupach.
Oczyszczenie ośmiorniczek jest bardzo proste!
Ośmiorniczki rozkładamy na desce. Środkową część, pomiędzy głową a
mackami wycinamy, jest niejadalna (możecie palcami wyczuć tam zgrubienie
- to aparat gębowy).
Główkę wywijamy na lewo i pozbywamy się z wszystkich wnętrzności.
Macki obracamy. Od wewnętrznej strony w samym środku będzie widać
kulkę. Wyjmujemy ją palcami. Teraz ośmiorniczki należy dokładnie umyć i
przepłukać co najmniej 2 razy.

Czosnek kroimy na plasterki, a cebulę w piórka.
Smażymy na maśle ok 1 minuty. Po tym czasie dodajemy ośmiorniczki.
Smażymy 1-2 minuty. Dodajemy poszatkowaną kapustę, marchewkę ściętą w
paski i puree z dyni. Smażymy pod przykryciem kolejne 2 minuty. Teraz
dolewamy mleko kokosowe, szklankę wody (lub lekkiego bulionu),
doprawiamy pastą curry.
Zupę dusimy na małym ogniu pod przykryciem, aż ośmiorniczki zmiękną, czyli około 30-40 minut. Doprawiamy do smaku
W tym czasie przygotowujemy makaron chow mein zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Do miseczek wykładamy porcję makaronu, zupę i posypujemy szczypiorkiem
Komentarze
Prześlij komentarz