Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Kebab w lawaszu / kebab w bałkańskim stylu

Kebab w bałkańskim stylu - z mięsa mielonego, z orientalnym sosem i granatem, zawinięty w cieniutki placek. To świetne połączenie smaków i aromatów, a kwaskowy, soczysty granat pasuje tu idealnie. Takie danie możecie przygotować na grillu - na pewno zachwyci wszystkich! Składniki na 4 porcje: Mięso mielone (najlepiej jagnięcina, ale może być wieprzowina) - 400g Sumak mielony - 10g Sól, pieprz Sos: Przecier pomidorowy - 200g Sumak mielony - 1 łyżeczka Kolendra ziarno mielone - 1 łyżeczka Dodatkowo: Lawasz - 4szt (około 200g) Sałata - kilka liści Cebula czerwona - 1szt Granat ziarna z 1/2 szt Kolendra świeża - kilka gałązek (ewentualnie można zastąpić pietruszką) Zaczynamy od sosu. Przecier mieszamy z sumakiem i suszoną kolendrą. Odstawiamy. Sałatę kroimy lub rwiemy, cebulę kroimy w piórka. Mięso mielone mieszamy z sumakiem, solą i pieprzem. Dzielimy na 4 części i z każdej formujemy podłużny kotlet. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni lub grillu, na małym ogniu, aż do zarumienienia z

Ośmiorniczki w dyniowym curry


Ośmiorniczki baby są łatwe w przygotowaniu, a wyglądają i smakują świetnie. W gęstej zupie z dynią i mlekiem kokosowym to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Składniki dla 2 osób:

  • Ośmiorniczki baby - 300g*
  • Marchew - 1szt
  • Kapusta biała - 1/8 małej główki
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Cebula - 1szt
  • Masło - 1 łyżka
  • Mleko kokosowe - 250ml
  • Puree z dyni - 200g
  • Pasta curry czerwona - 2 łyżki
  • Sól, pieprz do smaku
  • Makaron chow mein - 80g
  • Szczypiorek do dekoracji

* Ośmiorniczki bardzo kurczą się przy gotowaniu, trzeba brać to pod uwagę przy zakupach.

Oczyszczenie ośmiorniczek jest bardzo proste!
Ośmiorniczki rozkładamy na desce. Środkową część, pomiędzy głową a mackami wycinamy, jest niejadalna (możecie palcami wyczuć tam zgrubienie - to aparat gębowy).
Główkę wywijamy na lewo i pozbywamy się z wszystkich wnętrzności.
Macki obracamy. Od wewnętrznej strony w samym środku będzie widać kulkę. Wyjmujemy ją palcami. Teraz ośmiorniczki należy dokładnie umyć i przepłukać co najmniej 2 razy.


Czosnek kroimy na plasterki, a cebulę w piórka. Smażymy na maśle ok 1 minuty. Po tym czasie dodajemy ośmiorniczki. Smażymy 1-2 minuty. Dodajemy poszatkowaną kapustę, marchewkę ściętą w paski i puree z dyni. Smażymy pod przykryciem kolejne 2 minuty. Teraz dolewamy mleko kokosowe, szklankę wody (lub lekkiego bulionu), doprawiamy pastą curry.

Zupę dusimy na małym ogniu pod przykryciem, aż ośmiorniczki zmiękną, czyli około 30-40 minut. Doprawiamy do smaku

W tym czasie przygotowujemy makaron chow mein zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Do miseczek wykładamy porcję makaronu, zupę i posypujemy szczypiorkiem


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty