Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Ziemniaczki pieczone barbecue i cytrusowe


Pieczone ćwiartki ziemniaków to nie tylko dodatek do mięs i ryb, ale także świetna przekąska imprezowa. 

Składniki:

  • ZIEMNIAKI BARBECUE:
  • Nieduże ziemniaki - 10szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Sos barbecue (u mnie słodki) - 3 łyżki
  • Chilli suszone w płatkach - 1 łyżeczka
  • ZIEMNIAKI CYTRUSOWE:
  • Nieduże ziemniaki - 15szt
  • Olej - 2 łyżki
  • Trawa cytrynowa suszona mielona - 1 łyżka
  • Sok z limonki lub cytryny - 1 łyżka
  • Zioła prowansalskie - 2 łyżki
  • Pieprz ziołowy - 1 łyżeczka
  • Chilli suszone w płatkach - 1 łyżeczka

Ziemniaki dokładanie szorujemy, nie obieramy. Kroimy w ćwiartki.
Obie porcje ziemniaków mieszamy dokładnie z odpowiednimi przyprawami.

Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach 40-45 minut.  

 

Ziemniaki podajemy z sosem tzatziki, lub sosami na bazie majonezu. Są dobre zarówno na ciepło jak i na zimno.


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty