Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Sałatka z fetą, tuńczykiem i fasolą

 

Pyszna i kolorowa sałatka. Sprawdzi się do pudełka, na lekką kolację i na imprezę.

Składniki (na 3 - 4 porcje):

  • Sałatka lodowa - 3 liście
  • Rukola - duża garść
  • Ogórek zielony - 1/2 dużego
  • Pomidory koktajlowe - 12szt
  • Fasola czerwona - 1/2 puszki
  • Tuńczyk w sosie własnym - 1 puszka (150g po odcieku)
  • Ser feta - 100g
  • Oliwki czarne - 10szt
  • Sos:
  • Olej lub oliwa - 2 łyżki
  • Cukier - szczypta, sól - szczypta
  • Papryka słodka, gorczyca mielona,
  • Cebula i czosnek mielone
  • Pieprz i oregano

Wszystkie składniki na sos mieszamy.

Sałatę kroimy w paski, ogórka i oliwki w plasterki, pomidory na połówki. Tuńczyka i fasolę odcedzamy. Fetę kroimy w niedużą kostkę.

Składniki sałatki mieszamy z sosem.


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty