Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Sałatka z fetą, tuńczykiem i fasolą

 

Pyszna i kolorowa sałatka. Sprawdzi się do pudełka, na lekką kolację i na imprezę.

Składniki (na 3 - 4 porcje):

  • Sałatka lodowa - 3 liście
  • Rukola - duża garść
  • Ogórek zielony - 1/2 dużego
  • Pomidory koktajlowe - 12szt
  • Fasola czerwona - 1/2 puszki
  • Tuńczyk w sosie własnym - 1 puszka (150g po odcieku)
  • Ser feta - 100g
  • Oliwki czarne - 10szt
  • Sos:
  • Olej lub oliwa - 2 łyżki
  • Cukier - szczypta, sól - szczypta
  • Papryka słodka, gorczyca mielona,
  • Cebula i czosnek mielone
  • Pieprz i oregano

Wszystkie składniki na sos mieszamy.

Sałatę kroimy w paski, ogórka i oliwki w plasterki, pomidory na połówki. Tuńczyka i fasolę odcedzamy. Fetę kroimy w niedużą kostkę.

Składniki sałatki mieszamy z sosem.


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty