Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Bubble coffee - kawa z kuleczkami tapioki

Bubble coffee czyli mleczna kawa z kulkami tapioki, to napój, który przez ostatnich kilka lat stał się szalenie popularny. Samodzielne zrobienie go w domu jest bardzo proste i łatwo dostosować go do własnych preferencji smakowych. Składniki: Tapioka perełki - 2 łyżki Mleko - 300ml Espresso - 2 porcje po 30ml Syrop smakowy, u mnie kokosowy - 2 łyżeczki (lub więcej, jeśli lubicie słodką kawę) Tapiokę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż kuleczki będą przezroczyste. Długość gotowania zależy od wielkości perełek - małe gotują się około 20 minut, duże ponad 30. Ważne, żeby perełki tapioki wrzucać do wrzątku i co jakiś czas mieszać aby się nie sklejały. Po ugotowaniu przelewamy je zimną wodą i mieszamy. Do szklanek wlewamy syrop, wkładamy kulki, zalewamy mlekiem (może być spienione). Na koniec dolewamy kawę. Jeśli chcecie zachować warstwy, espresso należy wlewać powoli po łyżeczce.  Taką kawą na pewno zaskoczycie swoich gości ;)

Zapiekanka z kaszanką i ziemniakami z grilla


Ziemniaki, kaszanka, boczek i kapusta kiszona - czyli wszystko co najlepsze w jednej zapiekance. Takim daniem z grilla z pewnością zaskoczycie swoich gości! 

 Składniki:

  • Ziemniaki - 1kg już obranych
  • Cebula - 4szt
  • Boczek wędzony - 150g
  • Kapusta kiszona - 400g
  • Kaszanka - 600g
  • Olej
  • Przyprawa do ziemniaków, majeranek, pieprz

Moje zapiekanki robiłam na grillu w foremkach aluminiowych. Danie można wykonać także w kociołku do pieczonych, ale będzie trzeba bardzo dobrze go natłuścić. W razie niepogody zapiekankę można oczywiście upiec w piekarniku w formie żaroodpornej. 

 

 
Ziemniaki podgotowujemy (od momentu wrzenia wody wystarczy 10 minut). Kroimy w plasterki.
Cebulę kroimy w piórka, boczek w kostkę.

Foremki lekko natłuszczamy olejem. Do każdej dajemy odrobinę boczku, po 1/4 ziemniaków, posypujemy przyprawą do ziemniaków i dużą ilością majeranku.

 

Na ziemniaki wykładamy pozostały boczek i cebulę. 


Następnie poszatkowaną kapustę kiszoną (nie odciskajcie jej za bardzo!) i pokrojone kaszanki. Pieprzymy.


Foremki przykrywamy szczelnie folią i grillujemy. Do tego dania potrzebna jest wysoka temperatura, więc trzeba robić je na dużym żarze. Grillujemy co najmniej 1 godzinę - wtedy najlepiej zajrzeć do środka i ewentualnie przedłużyć. 


  Zapiekanka wyszła rewelacyjna! Świetnie smakuje z dodatkiem musztardy.


 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty