Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Gofry pokrzywowe na kefirze


Gofry z dodatkiem pokrzywy. Wyszły wilgotne w środku i chrupiące na zewnątrz. A do tego w pięknym kolorze! Sprawdzą się nie tylko na deser, ale także na słodkie śniadanie. Można podać je oczywiście z jogurtem, bitą śmietaną czy owocami.


Składniki (na 8szt):

  • Kefir - 350ml
  • Jajka - 2szt
  • Cukier - 3 łyżki
  • Mąka pszenna - 200g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Olej - 2 łyżki + do nasmarowania gofrownicy
  • Pokrzywa - garść liści
  • Do posypania - cukier puder

Pokrzywę dokładnie myjemy i siekamy.

Białka jaj ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem. Do żółtek dodajemy kefir, olej, proszek, mąkę, pokrzywy i mieszamy trzepaczką. Na końcu dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.

Porcje ciasta wylewamy do nasmarowanej gofrownicy. Musi myć bardzo dobrze nagrzana. Pieczemy, aż ciasto będzie ładnie przyrumienione i będzie odchodzić od brzegów.

Podajemy na ciepło, posypane cukrem pudrem.


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty