Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Klonowe skrzydełka z halogena

 

Skrzydełka pieczone w marynacie z syropu klonowego i sosu sojowego. Soczyste, chrupiące, słodko-ostre - idealne! 

  • Skrzydełka z kurczaka - 600g
  • Marynata:
  • Syrop klonowy - 2 łyżki
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Sos sriracha (lub inny ostry) - 1 łyżeczka
  • Sumak mielony - 1/2 łyżeczki
  • Kumin mielony - 1/2 łyżeczki
  • Papryka ostra wędzona mielona - 1/2 łyżeczki

Składniki na marynatę mieszamy. Zalewamy skrzydełka na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. W międzyczasie mieszamy co jakiś czas. Wyciągamy z lodówki na co najmniej godzinę przed pieczeniem.

Skrzydełka piekłam w halogenie na 200 stopniach niecałe 30 minut. Można przygotować je także w piekarniku w takim samym czasie.


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty