Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Klonowe skrzydełka z halogena

 

Skrzydełka pieczone w marynacie z syropu klonowego i sosu sojowego. Soczyste, chrupiące, słodko-ostre - idealne! 

  • Skrzydełka z kurczaka - 600g
  • Marynata:
  • Syrop klonowy - 2 łyżki
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Sos sriracha (lub inny ostry) - 1 łyżeczka
  • Sumak mielony - 1/2 łyżeczki
  • Kumin mielony - 1/2 łyżeczki
  • Papryka ostra wędzona mielona - 1/2 łyżeczki

Składniki na marynatę mieszamy. Zalewamy skrzydełka na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. W międzyczasie mieszamy co jakiś czas. Wyciągamy z lodówki na co najmniej godzinę przed pieczeniem.

Skrzydełka piekłam w halogenie na 200 stopniach niecałe 30 minut. Można przygotować je także w piekarniku w takim samym czasie.


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty