Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Klonowe skrzydełka z halogena

 

Skrzydełka pieczone w marynacie z syropu klonowego i sosu sojowego. Soczyste, chrupiące, słodko-ostre - idealne! 

  • Skrzydełka z kurczaka - 600g
  • Marynata:
  • Syrop klonowy - 2 łyżki
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Sos sriracha (lub inny ostry) - 1 łyżeczka
  • Sumak mielony - 1/2 łyżeczki
  • Kumin mielony - 1/2 łyżeczki
  • Papryka ostra wędzona mielona - 1/2 łyżeczki

Składniki na marynatę mieszamy. Zalewamy skrzydełka na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. W międzyczasie mieszamy co jakiś czas. Wyciągamy z lodówki na co najmniej godzinę przed pieczeniem.

Skrzydełka piekłam w halogenie na 200 stopniach niecałe 30 minut. Można przygotować je także w piekarniku w takim samym czasie.


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty