Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Kebab w lawaszu / kebab w bałkańskim stylu

Kebab w bałkańskim stylu - z mięsa mielonego, z orientalnym sosem i granatem, zawinięty w cieniutki placek. To świetne połączenie smaków i aromatów, a kwaskowy, soczysty granat pasuje tu idealnie. Takie danie możecie przygotować na grillu - na pewno zachwyci wszystkich! Składniki na 4 porcje: Mięso mielone (najlepiej jagnięcina, ale może być wieprzowina) - 400g Sumak mielony - 10g Sól, pieprz Sos: Przecier pomidorowy - 200g Sumak mielony - 1 łyżeczka Kolendra ziarno mielone - 1 łyżeczka Dodatkowo: Lawasz - 4szt (około 200g) Sałata - kilka liści Cebula czerwona - 1szt Granat ziarna z 1/2 szt Kolendra świeża - kilka gałązek (ewentualnie można zastąpić pietruszką) Zaczynamy od sosu. Przecier mieszamy z sumakiem i suszoną kolendrą. Odstawiamy. Sałatę kroimy lub rwiemy, cebulę kroimy w piórka. Mięso mielone mieszamy z sumakiem, solą i pieprzem. Dzielimy na 4 części i z każdej formujemy podłużny kotlet. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni lub grillu, na małym ogniu, aż do zarumienienia z

Klonowe skrzydełka z halogena

 

Skrzydełka pieczone w marynacie z syropu klonowego i sosu sojowego. Soczyste, chrupiące, słodko-ostre - idealne! 

  • Skrzydełka z kurczaka - 600g
  • Marynata:
  • Syrop klonowy - 2 łyżki
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Sos sriracha (lub inny ostry) - 1 łyżeczka
  • Sumak mielony - 1/2 łyżeczki
  • Kumin mielony - 1/2 łyżeczki
  • Papryka ostra wędzona mielona - 1/2 łyżeczki

Składniki na marynatę mieszamy. Zalewamy skrzydełka na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. W międzyczasie mieszamy co jakiś czas. Wyciągamy z lodówki na co najmniej godzinę przed pieczeniem.

Skrzydełka piekłam w halogenie na 200 stopniach niecałe 30 minut. Można przygotować je także w piekarniku w takim samym czasie.


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty