Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Klonowe skrzydełka z halogena

 

Skrzydełka pieczone w marynacie z syropu klonowego i sosu sojowego. Soczyste, chrupiące, słodko-ostre - idealne! 

  • Skrzydełka z kurczaka - 600g
  • Marynata:
  • Syrop klonowy - 2 łyżki
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Sos sriracha (lub inny ostry) - 1 łyżeczka
  • Sumak mielony - 1/2 łyżeczki
  • Kumin mielony - 1/2 łyżeczki
  • Papryka ostra wędzona mielona - 1/2 łyżeczki

Składniki na marynatę mieszamy. Zalewamy skrzydełka na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. W międzyczasie mieszamy co jakiś czas. Wyciągamy z lodówki na co najmniej godzinę przed pieczeniem.

Skrzydełka piekłam w halogenie na 200 stopniach niecałe 30 minut. Można przygotować je także w piekarniku w takim samym czasie.


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty