Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Zapiekanka z kaszanką i ziemniakami z grilla


Ziemniaki, kaszanka, boczek i kapusta kiszona - czyli wszystko co najlepsze w jednej zapiekance. Takim daniem z grilla z pewnością zaskoczycie swoich gości! 

 Składniki:

  • Ziemniaki - 1kg już obranych
  • Cebula - 4szt
  • Boczek wędzony - 150g
  • Kapusta kiszona - 400g
  • Kaszanka - 600g
  • Olej
  • Przyprawa do ziemniaków, majeranek, pieprz

Moje zapiekanki robiłam na grillu w foremkach aluminiowych. Danie można wykonać także w kociołku do pieczonych, ale będzie trzeba bardzo dobrze go natłuścić. W razie niepogody zapiekankę można oczywiście upiec w piekarniku w formie żaroodpornej. 

 

 
Ziemniaki podgotowujemy (od momentu wrzenia wody wystarczy 10 minut). Kroimy w plasterki.
Cebulę kroimy w piórka, boczek w kostkę.

Foremki lekko natłuszczamy olejem. Do każdej dajemy odrobinę boczku, po 1/4 ziemniaków, posypujemy przyprawą do ziemniaków i dużą ilością majeranku.

 

Na ziemniaki wykładamy pozostały boczek i cebulę. 


Następnie poszatkowaną kapustę kiszoną (nie odciskajcie jej za bardzo!) i pokrojone kaszanki. Pieprzymy.


Foremki przykrywamy szczelnie folią i grillujemy. Do tego dania potrzebna jest wysoka temperatura, więc trzeba robić je na dużym żarze. Grillujemy co najmniej 1 godzinę - wtedy najlepiej zajrzeć do środka i ewentualnie przedłużyć. 


  Zapiekanka wyszła rewelacyjna! Świetnie smakuje z dodatkiem musztardy.


 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty