Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Spaghetti "po chińsku" z kapustą pak choi i grzybami mun


Makaron smażony, w azjatyckim stylu. Olej sezamowy i sos sojowy nadają wspaniały aromat. To świetne danie, które zrobisz w pół godziny!

Składniki (dla 2-3 osób):

  • Makaron spaghetti - 100g
  • Grzyby mun - garść (u mnie 3 bardzo duże)
  • Kapusta pak choi - 1 szt
  • Marchew - 1szt
  • Cebula - 1szt
  • Kukurydza konserwowa - 50g
  • Olej sezamowy - 2 łyżki
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Przyprawa 5 smaków - 2 łyżeczki
  • Jajka marynowane - 3szt (przepis poniżej), lub
  • Jajka - 3szt + sos sojowy 2 łyżki 
  • Sezam do posypania 

Jajka marynowane robimy z tego przepisu.

lub, jeśli nie mamy na to czasu, gotujemy jajka na twardo, od razu obieramy, przecinamy na pół, układamy w pojemniku lub misce żółtkami do góry i zalewamy przegotowaną ciepłą wodą z 2 łyżkami sosu sojowego. To łatwiejsza i szybsza wersja, ale jajka z przepisu mają bardziej intensywny smak.

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją.
Grzyby mun zalewamy wrzątkiem na 10 minut. Po tym kroimy w paseczki. Marchew ścieramy (np obieraczką do ziemniaków), cebulę kroimy w piórka, pak choi siekamy.

Na olej sezamowy wkładamy grzyby mun, smażymy ok 5 minut. Dodajemy cebulę, marchew, pak choi, sos sojowy, cukier i przyprawy - smażymy kolejne 5 minut. Na końcu dodajemy odcedzony makaron i kukurydzę, smażymy ok 2 minuty, często mieszając.

Podajemy z połówkami jajek, przed podaniem posypujemy sezamem.


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty