Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Kebab w lawaszu / kebab w bałkańskim stylu

Kebab w bałkańskim stylu - z mięsa mielonego, z orientalnym sosem i granatem, zawinięty w cieniutki placek. To świetne połączenie smaków i aromatów, a kwaskowy, soczysty granat pasuje tu idealnie. Takie danie możecie przygotować na grillu - na pewno zachwyci wszystkich! Składniki na 4 porcje: Mięso mielone (najlepiej jagnięcina, ale może być wieprzowina) - 400g Sumak mielony - 10g Sól, pieprz Sos: Przecier pomidorowy - 200g Sumak mielony - 1 łyżeczka Kolendra ziarno mielone - 1 łyżeczka Dodatkowo: Lawasz - 4szt (około 200g) Sałata - kilka liści Cebula czerwona - 1szt Granat ziarna z 1/2 szt Kolendra świeża - kilka gałązek (ewentualnie można zastąpić pietruszką) Zaczynamy od sosu. Przecier mieszamy z sumakiem i suszoną kolendrą. Odstawiamy. Sałatę kroimy lub rwiemy, cebulę kroimy w piórka. Mięso mielone mieszamy z sumakiem, solą i pieprzem. Dzielimy na 4 części i z każdej formujemy podłużny kotlet. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni lub grillu, na małym ogniu, aż do zarumienienia z

Spaghetti "po chińsku" z kapustą pak choi i grzybami mun


Makaron smażony, w azjatyckim stylu. Olej sezamowy i sos sojowy nadają wspaniały aromat. To świetne danie, które zrobisz w pół godziny!

Składniki (dla 2-3 osób):

  • Makaron spaghetti - 100g
  • Grzyby mun - garść (u mnie 3 bardzo duże)
  • Kapusta pak choi - 1 szt
  • Marchew - 1szt
  • Cebula - 1szt
  • Kukurydza konserwowa - 50g
  • Olej sezamowy - 2 łyżki
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Przyprawa 5 smaków - 2 łyżeczki
  • Jajka marynowane - 3szt (przepis poniżej), lub
  • Jajka - 3szt + sos sojowy 2 łyżki 
  • Sezam do posypania 

Jajka marynowane robimy z tego przepisu.

lub, jeśli nie mamy na to czasu, gotujemy jajka na twardo, od razu obieramy, przecinamy na pół, układamy w pojemniku lub misce żółtkami do góry i zalewamy przegotowaną ciepłą wodą z 2 łyżkami sosu sojowego. To łatwiejsza i szybsza wersja, ale jajka z przepisu mają bardziej intensywny smak.

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją.
Grzyby mun zalewamy wrzątkiem na 10 minut. Po tym kroimy w paseczki. Marchew ścieramy (np obieraczką do ziemniaków), cebulę kroimy w piórka, pak choi siekamy.

Na olej sezamowy wkładamy grzyby mun, smażymy ok 5 minut. Dodajemy cebulę, marchew, pak choi, sos sojowy, cukier i przyprawy - smażymy kolejne 5 minut. Na końcu dodajemy odcedzony makaron i kukurydzę, smażymy ok 2 minuty, często mieszając.

Podajemy z połówkami jajek, przed podaniem posypujemy sezamem.


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty