Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Spaghetti "po chińsku" z kapustą pak choi i grzybami mun


Makaron smażony, w azjatyckim stylu. Olej sezamowy i sos sojowy nadają wspaniały aromat. To świetne danie, które zrobisz w pół godziny!

Składniki (dla 2-3 osób):

  • Makaron spaghetti - 100g
  • Grzyby mun - garść (u mnie 3 bardzo duże)
  • Kapusta pak choi - 1 szt
  • Marchew - 1szt
  • Cebula - 1szt
  • Kukurydza konserwowa - 50g
  • Olej sezamowy - 2 łyżki
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Przyprawa 5 smaków - 2 łyżeczki
  • Jajka marynowane - 3szt (przepis poniżej), lub
  • Jajka - 3szt + sos sojowy 2 łyżki 
  • Sezam do posypania 

Jajka marynowane robimy z tego przepisu.

lub, jeśli nie mamy na to czasu, gotujemy jajka na twardo, od razu obieramy, przecinamy na pół, układamy w pojemniku lub misce żółtkami do góry i zalewamy przegotowaną ciepłą wodą z 2 łyżkami sosu sojowego. To łatwiejsza i szybsza wersja, ale jajka z przepisu mają bardziej intensywny smak.

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją.
Grzyby mun zalewamy wrzątkiem na 10 minut. Po tym kroimy w paseczki. Marchew ścieramy (np obieraczką do ziemniaków), cebulę kroimy w piórka, pak choi siekamy.

Na olej sezamowy wkładamy grzyby mun, smażymy ok 5 minut. Dodajemy cebulę, marchew, pak choi, sos sojowy, cukier i przyprawy - smażymy kolejne 5 minut. Na końcu dodajemy odcedzony makaron i kukurydzę, smażymy ok 2 minuty, często mieszając.

Podajemy z połówkami jajek, przed podaniem posypujemy sezamem.


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty