Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Spaghetti "po chińsku" z kapustą pak choi i grzybami mun


Makaron smażony, w azjatyckim stylu. Olej sezamowy i sos sojowy nadają wspaniały aromat. To świetne danie, które zrobisz w pół godziny!

Składniki (dla 2-3 osób):

  • Makaron spaghetti - 100g
  • Grzyby mun - garść (u mnie 3 bardzo duże)
  • Kapusta pak choi - 1 szt
  • Marchew - 1szt
  • Cebula - 1szt
  • Kukurydza konserwowa - 50g
  • Olej sezamowy - 2 łyżki
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Przyprawa 5 smaków - 2 łyżeczki
  • Jajka marynowane - 3szt (przepis poniżej), lub
  • Jajka - 3szt + sos sojowy 2 łyżki 
  • Sezam do posypania 

Jajka marynowane robimy z tego przepisu.

lub, jeśli nie mamy na to czasu, gotujemy jajka na twardo, od razu obieramy, przecinamy na pół, układamy w pojemniku lub misce żółtkami do góry i zalewamy przegotowaną ciepłą wodą z 2 łyżkami sosu sojowego. To łatwiejsza i szybsza wersja, ale jajka z przepisu mają bardziej intensywny smak.

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją.
Grzyby mun zalewamy wrzątkiem na 10 minut. Po tym kroimy w paseczki. Marchew ścieramy (np obieraczką do ziemniaków), cebulę kroimy w piórka, pak choi siekamy.

Na olej sezamowy wkładamy grzyby mun, smażymy ok 5 minut. Dodajemy cebulę, marchew, pak choi, sos sojowy, cukier i przyprawy - smażymy kolejne 5 minut. Na końcu dodajemy odcedzony makaron i kukurydzę, smażymy ok 2 minuty, często mieszając.

Podajemy z połówkami jajek, przed podaniem posypujemy sezamem.


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty