Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Spaghetti "po chińsku" z kapustą pak choi i grzybami mun
Makaron smażony, w azjatyckim stylu. Olej sezamowy i sos sojowy nadają wspaniały aromat. To świetne danie, które zrobisz w pół godziny!
Składniki (dla 2-3 osób):
- Makaron spaghetti - 100g
- Grzyby mun - garść (u mnie 3 bardzo duże)
- Kapusta pak choi - 1 szt
- Marchew - 1szt
- Cebula - 1szt
- Kukurydza konserwowa - 50g
- Olej sezamowy - 2 łyżki
- Sos sojowy - 1 łyżka
- Cukier - 1 łyżeczka
- Przyprawa 5 smaków - 2 łyżeczki
- Jajka marynowane - 3szt (przepis poniżej), lub
- Jajka - 3szt + sos sojowy 2 łyżki
- Sezam do posypania
Jajka marynowane robimy z tego przepisu.
lub, jeśli nie mamy na to czasu, gotujemy jajka na twardo, od razu
obieramy, przecinamy na pół, układamy w pojemniku lub misce żółtkami do
góry i zalewamy przegotowaną ciepłą wodą z 2 łyżkami sosu sojowego. To
łatwiejsza i szybsza wersja, ale jajka z przepisu mają bardziej
intensywny smak.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją.
Grzyby mun zalewamy wrzątkiem na 10 minut. Po tym kroimy w paseczki.
Marchew ścieramy (np obieraczką do ziemniaków), cebulę kroimy w piórka,
pak choi siekamy.
Na olej sezamowy wkładamy grzyby mun, smażymy ok 5 minut. Dodajemy
cebulę, marchew, pak choi, sos sojowy, cukier i przyprawy - smażymy
kolejne 5 minut. Na końcu dodajemy odcedzony makaron i kukurydzę,
smażymy ok 2 minuty, często mieszając.
Podajemy z połówkami jajek, przed podaniem posypujemy sezamem.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz