Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Zupa w stylu tajskim z kurczakiem
Ostro-kwaśna, lekka zupa z kurczakiem, pieczarkami i pak choi. Zrobisz ją w 30 minut!
Składniki:
- Kurczak (filet, polędwiczki lub mięso z udka) - 400g
- Kapusta chińska Pak Choi - 1szt
- Pieczarki - 300g
- Marchew - 1szt
- Mleko kokosowe - 1 puszka 400ml
- Pasta Tom Yum - 30g
- Liść limonki kafir - 3szt
- Imbir - kawałek ok 2cm
- Makaron ryżowy - 100-150g
- Świeża kolendra
Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją. Po przygotowaniu układamy w miseczkach lub talerzach.
Kurczaka kroimy w kostkę, pieczarki w plastry, marchew ścinamy np. obieraczką do warzyw. Pak choi kroimy na 4 kawałki
W garnku podgrzewamy 1,5l wody. Kiedy zacznie się gotować, dodajemy
mleko kokosowe, pastę Tom Yum, imbir w kawałki i liście kafir. Dodajemy
kurczaka i marchewkę. Gotujemy na małym ogniu. Po 10 minutach dodajemy
pieczarki. Po 5 kolejnych minutach dodajemy kapustę pak choi. Gotujemy
jeszcze 5 minut. Ewentualnie doprawiamy do smaku, ale raczej nie będzie
takiej potrzeby, ponieważ pasta Tom Yum jest bardzo bogata w smaku.
Makaron zalewamy zupą, na każdej porcji układamy ćwiartkę kapusty. Przed podaniem posypujemy listkami kolendry.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz