Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Kebab w lawaszu / kebab w bałkańskim stylu

Kebab w bałkańskim stylu - z mięsa mielonego, z orientalnym sosem i granatem, zawinięty w cieniutki placek. To świetne połączenie smaków i aromatów, a kwaskowy, soczysty granat pasuje tu idealnie. Takie danie możecie przygotować na grillu - na pewno zachwyci wszystkich! Składniki na 4 porcje: Mięso mielone (najlepiej jagnięcina, ale może być wieprzowina) - 400g Sumak mielony - 10g Sól, pieprz Sos: Przecier pomidorowy - 200g Sumak mielony - 1 łyżeczka Kolendra ziarno mielone - 1 łyżeczka Dodatkowo: Lawasz - 4szt (około 200g) Sałata - kilka liści Cebula czerwona - 1szt Granat ziarna z 1/2 szt Kolendra świeża - kilka gałązek (ewentualnie można zastąpić pietruszką) Zaczynamy od sosu. Przecier mieszamy z sumakiem i suszoną kolendrą. Odstawiamy. Sałatę kroimy lub rwiemy, cebulę kroimy w piórka. Mięso mielone mieszamy z sumakiem, solą i pieprzem. Dzielimy na 4 części i z każdej formujemy podłużny kotlet. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni lub grillu, na małym ogniu, aż do zarumienienia z

Ciasteczka z malinami i białą czekoladą

 

Kruche ciastka z kawałkami słodkiej białej czekolady i kwaskowymi malinami. 

Składniki na 10 dużych ciastek:

  • Masło w temp pokojowej - 100g
  • Cukier - 150g
  • Jajko - 1szt
  • Mąka pszenna - 200g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Czekolada biała - 1 tabliczka 100g
  • Maliny (mogą być mrożone) - 150g

Czekoladę kroimy drobno (każdą kostkę na 4 kawałki). Na czas robienia ciasta wkładamy do zamrażarki.

Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jaja, sól, proszek i mąkę. Mieszamy. Dodajemy zimną czekoladę i mieszamy delikatnie.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Urywamy po kawałku ciasta - z tej porcji wyszło mi 10szt. Formujemy kulkę i lekko zagniatamy - ciasta układamy luźno, bo bardzo rozlewają się na boki. W każdym ciastku robimy palcem 3 dziurki i wkładamy tam maliny. Mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać.

Ciastka pieczemy w 175 stopniach przez 15 minut. 


Po upieczeniu zostawiamy na blaszce do wystygnięcia. Od razu po wyciągnięciu z piekarnika ciasteczka będą miękkie, ale po wystudzeniu są chrupiące i kruche. Najlepsze są następnego dnia. 


 
 

 

Komentarze

  1. Takie ciasteczka to zawsze świetny pomysł do filiżanki ulubionej kawy :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty