Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Ciasteczka z malinami i białą czekoladą

 

Kruche ciastka z kawałkami słodkiej białej czekolady i kwaskowymi malinami. 

Składniki na 10 dużych ciastek:

  • Masło w temp pokojowej - 100g
  • Cukier - 150g
  • Jajko - 1szt
  • Mąka pszenna - 200g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Czekolada biała - 1 tabliczka 100g
  • Maliny (mogą być mrożone) - 150g

Czekoladę kroimy drobno (każdą kostkę na 4 kawałki). Na czas robienia ciasta wkładamy do zamrażarki.

Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jaja, sól, proszek i mąkę. Mieszamy. Dodajemy zimną czekoladę i mieszamy delikatnie.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Urywamy po kawałku ciasta - z tej porcji wyszło mi 10szt. Formujemy kulkę i lekko zagniatamy - ciasta układamy luźno, bo bardzo rozlewają się na boki. W każdym ciastku robimy palcem 3 dziurki i wkładamy tam maliny. Mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać.

Ciastka pieczemy w 175 stopniach przez 15 minut. 


Po upieczeniu zostawiamy na blaszce do wystygnięcia. Od razu po wyciągnięciu z piekarnika ciasteczka będą miękkie, ale po wystudzeniu są chrupiące i kruche. Najlepsze są następnego dnia. 


 
 

 

Komentarze

  1. Takie ciasteczka to zawsze świetny pomysł do filiżanki ulubionej kawy :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty