Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Serca drobiowe w sosie
Serca w pysznym sosie - lekko słodkim dzięki marchewce i lekko ostrym dzięki chrzanowi. Nawet mój partner, choć nie jest wielkim fanem podrobów, był zachwycony.
- Serca drobiowe - 600g (już obranych)
- Marchew - 2 średnie
- Seler - 1 nieduży
- Cebula - 2szt
- Jałowiec - 6 ziarenek
- Ziele angielskie - 6 ziarenek
- Liść laurowy - 3szt
- Chrzan (u mnie świeżo starty korzeń) - 2 łyżki
- Sól, pieprz, pieprz ziołowy
- Mąka - 2 łyżki
Serca najpierw musimy przygotować. Myjemy je,
odcinamy tłuszcz, wyciągamy ze środka krew, tniemy na pół. To
najbardziej pracochłonna część gotowania.
Serca zalewamy 1,5 litra wody. Gotujemy (na małym ogniu 20 minut od
wrzenia). Teraz zdejmujemy szumowiny. Dodajemy pokrojoną marchew, cebule
i selera oraz jałowca, ziele angielskie i liście. Gotujemy, aż serca
będą miękki czyli jeszcze 20-30 minut. Na końcu dodajemy chrzan i mąkę
rozprowadzoną w połowie szklanki wody, gotujemy jeszcze 5 minut, po tym
czasie doprawiamy do smaku.
Idealnie komponuje się kaszą gryczaną i buraczkami.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz