Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Serca drobiowe w sosie

 

Serca w pysznym sosie - lekko słodkim dzięki marchewce i lekko ostrym dzięki chrzanowi. Nawet mój partner, choć nie jest wielkim fanem podrobów, był zachwycony.

  • Serca drobiowe - 600g (już obranych)
  • Marchew - 2 średnie
  • Seler - 1 nieduży
  • Cebula - 2szt
  • Jałowiec - 6 ziarenek
  • Ziele angielskie - 6 ziarenek
  • Liść laurowy - 3szt
  • Chrzan (u mnie świeżo starty korzeń) - 2 łyżki
  • Sól, pieprz, pieprz ziołowy
  • Mąka - 2 łyżki

Serca najpierw musimy przygotować. Myjemy je, odcinamy tłuszcz, wyciągamy ze środka krew, tniemy na pół. To najbardziej pracochłonna część gotowania.
Serca zalewamy 1,5 litra wody. Gotujemy (na małym ogniu 20 minut od wrzenia). Teraz zdejmujemy szumowiny. Dodajemy pokrojoną marchew, cebule i selera oraz jałowca, ziele angielskie i liście. Gotujemy, aż serca będą miękki czyli jeszcze 20-30 minut. Na końcu dodajemy chrzan i mąkę rozprowadzoną w połowie szklanki wody, gotujemy jeszcze 5 minut, po tym czasie doprawiamy do smaku.

Idealnie komponuje się kaszą gryczaną i buraczkami. 

 
 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty