Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Kebab w lawaszu / kebab w bałkańskim stylu

Kebab w bałkańskim stylu - z mięsa mielonego, z orientalnym sosem i granatem, zawinięty w cieniutki placek. To świetne połączenie smaków i aromatów, a kwaskowy, soczysty granat pasuje tu idealnie. Takie danie możecie przygotować na grillu - na pewno zachwyci wszystkich! Składniki na 4 porcje: Mięso mielone (najlepiej jagnięcina, ale może być wieprzowina) - 400g Sumak mielony - 10g Sól, pieprz Sos: Przecier pomidorowy - 200g Sumak mielony - 1 łyżeczka Kolendra ziarno mielone - 1 łyżeczka Dodatkowo: Lawasz - 4szt (około 200g) Sałata - kilka liści Cebula czerwona - 1szt Granat ziarna z 1/2 szt Kolendra świeża - kilka gałązek (ewentualnie można zastąpić pietruszką) Zaczynamy od sosu. Przecier mieszamy z sumakiem i suszoną kolendrą. Odstawiamy. Sałatę kroimy lub rwiemy, cebulę kroimy w piórka. Mięso mielone mieszamy z sumakiem, solą i pieprzem. Dzielimy na 4 części i z każdej formujemy podłużny kotlet. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni lub grillu, na małym ogniu, aż do zarumienienia z

Serca drobiowe w sosie

 

Serca w pysznym sosie - lekko słodkim dzięki marchewce i lekko ostrym dzięki chrzanowi. Nawet mój partner, choć nie jest wielkim fanem podrobów, był zachwycony.

  • Serca drobiowe - 600g (już obranych)
  • Marchew - 2 średnie
  • Seler - 1 nieduży
  • Cebula - 2szt
  • Jałowiec - 6 ziarenek
  • Ziele angielskie - 6 ziarenek
  • Liść laurowy - 3szt
  • Chrzan (u mnie świeżo starty korzeń) - 2 łyżki
  • Sól, pieprz, pieprz ziołowy
  • Mąka - 2 łyżki

Serca najpierw musimy przygotować. Myjemy je, odcinamy tłuszcz, wyciągamy ze środka krew, tniemy na pół. To najbardziej pracochłonna część gotowania.
Serca zalewamy 1,5 litra wody. Gotujemy (na małym ogniu 20 minut od wrzenia). Teraz zdejmujemy szumowiny. Dodajemy pokrojoną marchew, cebule i selera oraz jałowca, ziele angielskie i liście. Gotujemy, aż serca będą miękki czyli jeszcze 20-30 minut. Na końcu dodajemy chrzan i mąkę rozprowadzoną w połowie szklanki wody, gotujemy jeszcze 5 minut, po tym czasie doprawiamy do smaku.

Idealnie komponuje się kaszą gryczaną i buraczkami. 

 
 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty