Polecane
Tarta z porzeczkami, agrestem i bezą
Kruche ciasto z kwaśnymi owocami ogrodowymi i słodką bezą. Ciasto jest proste, a smakuje tak dobrze, że nawet teściowa je wychwalała :)
Składniki na blaszkę o średnicy 28cm:
- Ciasto:
- Żółtka jaj - 2szt
- Masło zimne - 100g
- Mąka pszenna - 200g
- Jogurt naturalny - 1 łyżka
- Cukier - 1 łyżka
- Masa owocowa:
- Czerwone porzeczki - 200g
- Czarne porzeczki - 150g
- Agrest - 150g
- Cukier - 1 łyżka
- Mąka ziemniaczana - 3 łyżki
- Beza:
- Białka jaj - 2szt
- Cukier - 100g
- Mąka ziemniaczana - 1 płaska łyżka
- Sok z cytryny - 1 łyżeczka
Ciasto:
Masło kroimy w kostkę. Dodajemy resztę składników na ciasto i
zagniatamy. Wkładamy do lodówki na 15 minut. Po tym czasie
rozwałkowujemy cienko i wykładamy ciasto na blachę. Rozwałkowane ciasto
najlepiej przenosić zawinięte na wałku. Uzupełniamy ewentualne ubytki w
cieście (dokładnie obklejamy boki). Jeśli w cieście zrobi się dziura,
załatajcie kawałkiem ciasta i nie martwcie się - po upieczeniu będzie
ok.
Ciasto nakłuwamy kilka razy widelcem i pieczemy w 190 stopniach przez 20
minut. Ciasto można na czas pieczenia przykryć papierem do pieczenia i
obciążyć np. fasolą, ale nie jest to konieczne.
Kiedy ciasto się piecze zajmujemy się owocami. Owoce wkładamy do garnka
i podgrzewamy, często mieszając. Kiedy puszczą soki dodajemy cukier i
mąkę ziemniaczaną. Gotujemy na małym ogniu jeszcze chwilę, aby masa
zgęstniała (powinna być klejąca, ale nie twarda).
Po wyjęciu ciasta nakładamy masę i bardzo dokładnie rozkładamy ją po całości.
Teraz robimy bezę:
Białka ubijamy, kiedy będą sztywne dodajemy porcjami cukier. Ubijamy na
wysokich obrotach, aż cały cukier się rozpuści. Na końcu dodajemy sok z
cytryny i mąkę ziemniaczaną. Ubijamy do połączenia.
Bezę wykładamy na ciasto. Beza musi przylegać do masy. Najlepiej na
początku nałożyć łyżką 3/4 bezy na całą powierzchnię ciasta, a resztę
ułożyć ładnie na górze.
Ciasto dopiekamy w 160 stopniach przez 25 minut i dodatkowo 10-15 minut w 70 stopniach - dzięki temu beza będzie bardziej chrupiąca.
Ciasto studzimy w otwartym piekarniku.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz