Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Focaccia z pieczonymi pomidorami


 Dzięki pieczeniu, pomidory uzyskują bardzo intensywny smak i aromat. Do tego oliwki i świeże zioła - pychota! Taki puszysty drożdżowy chlebek będzie świetnym dodatkiem do mięs z grilla. 

Składniki (na blachę 23x35cm):

  • Ciasto:
  • Mąka pszenna - 500g
  • Woda - 280ml
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Cukier - 3 łyżeczki
  • Oliwa - 3 łyżki
  • Drożdże - 20g
  • Dodatki:
  • Pomidory - 2szt
  • Oliwa - 1 łyżka
  • Oliwki - 20szt
  • Świeże zioła - tymianek i rozmaryn - kilka gałązek
  • Sól gruboziarnista - 1 łyżka

Pieczone pomidory:
Pomidory kroimy na plasterki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy oliwą i układamy pomidory.
Pieczemy w 180 stopniach 60-70 minut.

W międzyczasie robimy ciasto.


Ciasto:
Drożdże i cukier rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy na 10 minut, aby zaczęły pracować. Mieszamy z pozostałymi składnikami na ciasto i dobrze zagniatamy. Ciasto powinno być elastyczne, nieklejące.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Blachę (23x35cm) wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy ciasto - najprościej zrobić to zwilżonymi dłońmi. Na cieście układamy upieczone pomidory, oliwki, zioła i posypujemy solą gruboziarnistą.
Zostawiamy jeszcze na 15 minut, po tym wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy 40 minut.

 

Chlebek jest miękki i puszysty w środku, a na zewnątrz ma chrupiącą skórkę. Najlepszy jest od razu po upieczeniu. 


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty