Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Focaccia z pieczonymi pomidorami


 Dzięki pieczeniu, pomidory uzyskują bardzo intensywny smak i aromat. Do tego oliwki i świeże zioła - pychota! Taki puszysty drożdżowy chlebek będzie świetnym dodatkiem do mięs z grilla. 

Składniki (na blachę 23x35cm):

  • Ciasto:
  • Mąka pszenna - 500g
  • Woda - 280ml
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Cukier - 3 łyżeczki
  • Oliwa - 3 łyżki
  • Drożdże - 20g
  • Dodatki:
  • Pomidory - 2szt
  • Oliwa - 1 łyżka
  • Oliwki - 20szt
  • Świeże zioła - tymianek i rozmaryn - kilka gałązek
  • Sól gruboziarnista - 1 łyżka

Pieczone pomidory:
Pomidory kroimy na plasterki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy oliwą i układamy pomidory.
Pieczemy w 180 stopniach 60-70 minut.

W międzyczasie robimy ciasto.


Ciasto:
Drożdże i cukier rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy na 10 minut, aby zaczęły pracować. Mieszamy z pozostałymi składnikami na ciasto i dobrze zagniatamy. Ciasto powinno być elastyczne, nieklejące.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Blachę (23x35cm) wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy ciasto - najprościej zrobić to zwilżonymi dłońmi. Na cieście układamy upieczone pomidory, oliwki, zioła i posypujemy solą gruboziarnistą.
Zostawiamy jeszcze na 15 minut, po tym wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy 40 minut.

 

Chlebek jest miękki i puszysty w środku, a na zewnątrz ma chrupiącą skórkę. Najlepszy jest od razu po upieczeniu. 


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty