Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z grillowanym bakłażanem i fetą

  Sałatka z grillowanych lub pieczonych warzyw i sera feta - kolorowa, pełna smaku i bardzo sycąca. Sprawdzi się na wege grillu lub jako pudełkowe śniadanie do pracy. Składniki: Do grillowania: Bakłażan - 1szt Papryka - 2 szt (najlepiej w różnych kolorach) Cebula - 2szt Oliwa lub olej - 2 łyżki Pozostałe: Sałata rzymska - 2szt Pomidory cherry - 8szt Granat - pestki z 1/2szt Kolendra świeża - 1/2 pęczka Ser feta - 250g Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Sok z cytryny - 1 łyżeczka Cukier lub miód - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz do smaku Bakłażana kroimy w plasterki, papryki i cebule w ćwiartki. Mieszamy z oliwą lub olejem. Grillujemy, obracając, aby warzywa zarumieniły się z obu stron. Pierwsze zrobią się bakłażany, potem cebula i na końcu papryka. Można także przygotować warzywa w piekarniku - wtedy pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Po ostudzeniu obieramy paprykę ze skórki i wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Sałatę rwiemy lub kroimy, pomidory kroimy w ćwiartki, kolendrę

Pieczone banany z orzechami, żurawiną i kokosem


Zdrowy i smaczny deser - słodkie pieczone banany z pełnymi witamin i zdrowych tłuszczów orzechami. 

Składniki:

  • Banany - 5szt
  • Masło - odrobina do nasmarowania blachy
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Cukier (u mnie kokosowy) - 1 łyżka
  • Cynamon - 1 łyżeczka
  • Orzechy włoskie - 1 garść
  • Żurawina suszona - 1 łyżka
  • Wiórki kokosowe - 1 łyżka

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i lekko smarujemy masłem.
Banany obieramy i kroimy wzdłuż na pół. Układamy na blasze. Skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy cukrem i cynamonem.

Pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut. 


Orzechy siekamy. Mieszamy z żurawiną i kokosem.

Upieczone banany układamy na talerzu, posypujemy dodatkami. Podajemy na ciepło.  

 


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty