Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Pieczone banany z orzechami, żurawiną i kokosem


Zdrowy i smaczny deser - słodkie pieczone banany z pełnymi witamin i zdrowych tłuszczów orzechami. 

Składniki:

  • Banany - 5szt
  • Masło - odrobina do nasmarowania blachy
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Cukier (u mnie kokosowy) - 1 łyżka
  • Cynamon - 1 łyżeczka
  • Orzechy włoskie - 1 garść
  • Żurawina suszona - 1 łyżka
  • Wiórki kokosowe - 1 łyżka

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i lekko smarujemy masłem.
Banany obieramy i kroimy wzdłuż na pół. Układamy na blasze. Skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy cukrem i cynamonem.

Pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut. 


Orzechy siekamy. Mieszamy z żurawiną i kokosem.

Upieczone banany układamy na talerzu, posypujemy dodatkami. Podajemy na ciepło.  

 


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty