Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Pieczone banany z orzechami, żurawiną i kokosem


Zdrowy i smaczny deser - słodkie pieczone banany z pełnymi witamin i zdrowych tłuszczów orzechami. 

Składniki:

  • Banany - 5szt
  • Masło - odrobina do nasmarowania blachy
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Cukier (u mnie kokosowy) - 1 łyżka
  • Cynamon - 1 łyżeczka
  • Orzechy włoskie - 1 garść
  • Żurawina suszona - 1 łyżka
  • Wiórki kokosowe - 1 łyżka

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i lekko smarujemy masłem.
Banany obieramy i kroimy wzdłuż na pół. Układamy na blasze. Skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy cukrem i cynamonem.

Pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut. 


Orzechy siekamy. Mieszamy z żurawiną i kokosem.

Upieczone banany układamy na talerzu, posypujemy dodatkami. Podajemy na ciepło.  

 


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty