Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Pieczone banany z orzechami, żurawiną i kokosem


Zdrowy i smaczny deser - słodkie pieczone banany z pełnymi witamin i zdrowych tłuszczów orzechami. 

Składniki:

  • Banany - 5szt
  • Masło - odrobina do nasmarowania blachy
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Cukier (u mnie kokosowy) - 1 łyżka
  • Cynamon - 1 łyżeczka
  • Orzechy włoskie - 1 garść
  • Żurawina suszona - 1 łyżka
  • Wiórki kokosowe - 1 łyżka

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i lekko smarujemy masłem.
Banany obieramy i kroimy wzdłuż na pół. Układamy na blasze. Skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy cukrem i cynamonem.

Pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut. 


Orzechy siekamy. Mieszamy z żurawiną i kokosem.

Upieczone banany układamy na talerzu, posypujemy dodatkami. Podajemy na ciepło.  

 


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty