Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Drożdżowa zapiekanka wiejska
Puszyste ciasto drożdżowe na maślance z pysznymi dodatkami: kiełbasą, cebulą, pieczarkami i kiszonymi ogórkami.
Składniki:
- Ciasto:
- Maślanka - 400g
- Mąka pszenna - 450g
- Drożdże świeże - 15g
- Cukier - 1 łyżka
- Sól - 1 łyżeczka
- Olej - 2 łyżki
- Dodatki:
- Kiełbasa - 200g
- Cebula - 6szt małych
- Pieczarki - 10szt
- Ogórek kiszony - 4szt
- Olej - 1 łyżka
- Sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka
- Świeży tymianek i rozmaryn - po kilka gałązek
- Sos pomidorowy - 3 łyżki
Maślankę lekko podgrzewamy. Dodajemy do niej
cukier i drożdże, zostawiamy na kilka minut. Po tym czasie mieszamy z
mąką, solą i olejem. Ciasto zagniatamy 5 minut - będzie dość klejące.
Przykrywamy ściereczką lub folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na
godzinę.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebulę kroimy w piórka, kiełbasę i
pieczarki w plasterki. Smażymy na oleju pod przykryciem, aż cebula
będzie miękka, a kiełbasa ładnie przypieczona. Dodajemy pokrojone w
plasterki ogórki kiszone, doprawiamy solą, pieprzem zwykłym i ziołowym i
słodką papryką. Smażymy jeszcze 2 minuty.
Wyrośnięte ciasto wykładamy do formy. Przykrywamy ściereczką lub folią i odstawiamy jeszcze na 15 minut.
Ciasto smarujemy sosem pomidorowym i wykładamy farsz. Posypujemy świeżymi ziołami.
Pieczemy w 200 stopniach 30 - 35 minut.
Ciasto jest najlepsze na świeżo, ale świetnie smakuje też na zimno.
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Wyglądem przypomina taką domową pizzę na grubym cieście, jaką dawno temu robiłam. Wyparły ją inne pizze, ale mnie często przypomina się smak tej dawnej. Patrząc na ten wypiek mam wrażenie, że może być smakiem zbliżony do tego z moich wspomnień. Koniecznie muszę porównać.
OdpowiedzUsuńTak, to właśnie coś jak pizza na bardzo grubym cieście. Moja mama też taką robiła lata temu :)
Usuń