Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Kebab w lawaszu / kebab w bałkańskim stylu

Kebab w bałkańskim stylu - z mięsa mielonego, z orientalnym sosem i granatem, zawinięty w cieniutki placek. To świetne połączenie smaków i aromatów, a kwaskowy, soczysty granat pasuje tu idealnie. Takie danie możecie przygotować na grillu - na pewno zachwyci wszystkich! Składniki na 4 porcje: Mięso mielone (najlepiej jagnięcina, ale może być wieprzowina) - 400g Sumak mielony - 10g Sól, pieprz Sos: Przecier pomidorowy - 200g Sumak mielony - 1 łyżeczka Kolendra ziarno mielone - 1 łyżeczka Dodatkowo: Lawasz - 4szt (około 200g) Sałata - kilka liści Cebula czerwona - 1szt Granat ziarna z 1/2 szt Kolendra świeża - kilka gałązek (ewentualnie można zastąpić pietruszką) Zaczynamy od sosu. Przecier mieszamy z sumakiem i suszoną kolendrą. Odstawiamy. Sałatę kroimy lub rwiemy, cebulę kroimy w piórka. Mięso mielone mieszamy z sumakiem, solą i pieprzem. Dzielimy na 4 części i z każdej formujemy podłużny kotlet. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni lub grillu, na małym ogniu, aż do zarumienienia z

Drożdżowa zapiekanka wiejska


 

Puszyste ciasto drożdżowe na maślance z pysznymi dodatkami: kiełbasą, cebulą, pieczarkami i kiszonymi ogórkami. 

Składniki:

  • Ciasto:
  • Maślanka - 400g
  • Mąka pszenna - 450g
  • Drożdże świeże - 15g
  • Cukier - 1 łyżka
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Olej - 2 łyżki
  • Dodatki:
  • Kiełbasa - 200g
  • Cebula - 6szt małych
  • Pieczarki - 10szt
  • Ogórek kiszony - 4szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka
  • Świeży tymianek i rozmaryn - po kilka gałązek
  • Sos pomidorowy - 3 łyżki

Maślankę lekko podgrzewamy. Dodajemy do niej cukier i drożdże, zostawiamy na kilka minut. Po tym czasie mieszamy z mąką, solą i olejem. Ciasto zagniatamy 5 minut - będzie dość klejące. Przykrywamy ściereczką lub folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebulę kroimy w piórka, kiełbasę i pieczarki w plasterki. Smażymy na oleju pod przykryciem, aż cebula będzie miękka, a kiełbasa ładnie przypieczona. Dodajemy pokrojone w plasterki ogórki kiszone, doprawiamy solą, pieprzem zwykłym i ziołowym i słodką papryką. Smażymy jeszcze 2 minuty.

Wyrośnięte ciasto wykładamy do formy. Przykrywamy ściereczką lub folią i odstawiamy jeszcze na 15 minut.
Ciasto smarujemy sosem pomidorowym i wykładamy farsz. Posypujemy świeżymi ziołami.

 


Pieczemy w 200 stopniach 30 - 35 minut. 

Ciasto jest najlepsze na świeżo, ale świetnie smakuje też na zimno.


 

 

Komentarze

  1. Wyglądem przypomina taką domową pizzę na grubym cieście, jaką dawno temu robiłam. Wyparły ją inne pizze, ale mnie często przypomina się smak tej dawnej. Patrząc na ten wypiek mam wrażenie, że może być smakiem zbliżony do tego z moich wspomnień. Koniecznie muszę porównać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to właśnie coś jak pizza na bardzo grubym cieście. Moja mama też taką robiła lata temu :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty