Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Ciasto kruche porzeczkowo-wiśniowo-migdałowe
Kruche kakaowe ciasto z wiśniami, porzeczkami i migdałową masą z kaszy manny. Rewelacyjne połączenie smaków!
- Ciasto:
- Mąka pszenna - 250g
- Cukier - 50g
- Masło zimne - 100g
- Jajko - 1szt
- Jogurt naturalny - 1 łyżka
- Kakao - 2 łyżki
- Masa owocowa:
- Wiśnie wydrylowane - 150g
- Porzeczki czerwone - 250g
- Cukier - 1 łyżka
- Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
- Masa migdałowa:
- Mleko - 1/2 litra
- Kasza manna - 5 łyżek
- Migdały mielone - 150g
- Masło w temperaturze pokojowej - 100g
- Cukier - 150g
- Góra:
- Wiśnie wydrylowane - 150g
- Galaretka (najlepiej wiśniowa) - 1szt
Ciasto:
Zimne masło kroimy w kostkę. Mieszamy z resztą składników i zagniatamy.
Wstawiamy do lodówki na 30-60 minut. Rozwałkowujemy i kładziemy na
blasze (u mnie 23x35cm). Pieczemy w 180 stopniach 20 minut.
Masa owocowa:
Owoce podgrzewamy w garnku, aż puszczą sok. Dodajemy cukier i mąkę
ziemniaczaną. Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa
zgęstnieje. Masę wykładamy na upieczony spód.
Masa migdałowa:
Do mleka dodajemy kaszę i razem gotujemy na małym ogniu, aż mocno
zgęstnieje. Od momentu zagotowani powinny wystarczyć 3 minuty. Studzimy.
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy partiami ostudzoną kaszę. Na końcu
dodajemy mielone migdały. Dokładnie mieszamy. Wylewamy masę na owoce.
Ciasto chłodzimy w lodówce, aby masa stwardniała a w tym czasie robimy galaretkę.
Góra:
Galaretkę robimy zgodnie z instrukcją. Odstawiamy aby lekko stężała - musi być na tyle gęsta, aby nie wypłynęła z blachy.
Ma masie migdałowej układamy wiśnie i zalewamy galaretką.
Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc. Ciasto najlepsze jest drugiego, a nawet trzeciego dnia, gdy kruchy blat zmięknie.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz