Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Ciasto kruche porzeczkowo-wiśniowo-migdałowe


Kruche kakaowe ciasto z wiśniami, porzeczkami i migdałową masą z kaszy manny. Rewelacyjne połączenie smaków! 

  • Ciasto:
  • Mąka pszenna - 250g
  • Cukier - 50g
  • Masło zimne - 100g
  • Jajko - 1szt
  • Jogurt naturalny - 1 łyżka
  • Kakao - 2 łyżki
  • Masa owocowa:
  • Wiśnie wydrylowane - 150g
  • Porzeczki czerwone - 250g
  • Cukier - 1 łyżka
  • Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • Masa migdałowa:
  • Mleko - 1/2 litra
  • Kasza manna - 5 łyżek
  • Migdały mielone - 150g
  • Masło w temperaturze pokojowej - 100g
  • Cukier - 150g
  • Góra:
  • Wiśnie wydrylowane - 150g
  • Galaretka (najlepiej wiśniowa) - 1szt

 Ciasto:
Zimne masło kroimy w kostkę. Mieszamy z resztą składników i zagniatamy. Wstawiamy do lodówki na 30-60 minut. Rozwałkowujemy i kładziemy na blasze (u mnie 23x35cm). Pieczemy w 180 stopniach 20 minut.

Masa owocowa:
Owoce podgrzewamy w garnku, aż puszczą sok. Dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Masę wykładamy na upieczony spód.

Masa migdałowa:
Do mleka dodajemy kaszę i razem gotujemy na małym ogniu, aż mocno zgęstnieje. Od momentu zagotowani powinny wystarczyć 3 minuty. Studzimy.
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy partiami ostudzoną kaszę. Na końcu dodajemy mielone migdały. Dokładnie mieszamy. Wylewamy masę na owoce.
Ciasto chłodzimy w lodówce, aby masa stwardniała a w tym czasie robimy galaretkę.

Góra:
Galaretkę robimy zgodnie z instrukcją. Odstawiamy aby lekko stężała - musi być na tyle gęsta, aby nie wypłynęła z blachy.
Ma masie migdałowej układamy wiśnie i zalewamy galaretką.

Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc. Ciasto najlepsze jest drugiego, a nawet trzeciego dnia, gdy kruchy blat zmięknie. 


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty