Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Ciasto kruche porzeczkowo-wiśniowo-migdałowe


Kruche kakaowe ciasto z wiśniami, porzeczkami i migdałową masą z kaszy manny. Rewelacyjne połączenie smaków! 

  • Ciasto:
  • Mąka pszenna - 250g
  • Cukier - 50g
  • Masło zimne - 100g
  • Jajko - 1szt
  • Jogurt naturalny - 1 łyżka
  • Kakao - 2 łyżki
  • Masa owocowa:
  • Wiśnie wydrylowane - 150g
  • Porzeczki czerwone - 250g
  • Cukier - 1 łyżka
  • Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • Masa migdałowa:
  • Mleko - 1/2 litra
  • Kasza manna - 5 łyżek
  • Migdały mielone - 150g
  • Masło w temperaturze pokojowej - 100g
  • Cukier - 150g
  • Góra:
  • Wiśnie wydrylowane - 150g
  • Galaretka (najlepiej wiśniowa) - 1szt

 Ciasto:
Zimne masło kroimy w kostkę. Mieszamy z resztą składników i zagniatamy. Wstawiamy do lodówki na 30-60 minut. Rozwałkowujemy i kładziemy na blasze (u mnie 23x35cm). Pieczemy w 180 stopniach 20 minut.

Masa owocowa:
Owoce podgrzewamy w garnku, aż puszczą sok. Dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Masę wykładamy na upieczony spód.

Masa migdałowa:
Do mleka dodajemy kaszę i razem gotujemy na małym ogniu, aż mocno zgęstnieje. Od momentu zagotowani powinny wystarczyć 3 minuty. Studzimy.
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy partiami ostudzoną kaszę. Na końcu dodajemy mielone migdały. Dokładnie mieszamy. Wylewamy masę na owoce.
Ciasto chłodzimy w lodówce, aby masa stwardniała a w tym czasie robimy galaretkę.

Góra:
Galaretkę robimy zgodnie z instrukcją. Odstawiamy aby lekko stężała - musi być na tyle gęsta, aby nie wypłynęła z blachy.
Ma masie migdałowej układamy wiśnie i zalewamy galaretką.

Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc. Ciasto najlepsze jest drugiego, a nawet trzeciego dnia, gdy kruchy blat zmięknie. 


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty