Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Grillowane owoce z lodami
Deser z grilla? Czemu nie! Banany i melon świetnie sprawdzą się jako nietypowe danie z rusztu.
Składniki:
- Banan - 4szt
- Melon - 2 nieduże (u mnie miodowe, ale może być dowolny)
- Sok z cytryny
- Cukier brązowy (u mnie kokosowy)
- Lody lub sorbet - 4 gałki
- Kokos do posypania
Banany kroimy wzdłuż na pół. Skrapiamy sokiem z
cytryny i posypujemy szczyptą cukru. Melona obieramy i kroimy na
plasterki grubości około 1,5cm.
Najpierw na grillu układamy banany (skórką w dół), po 4 minutach
dokładamy plasterki melona. Grilujemy melona koło 3 minuty na jednej
stronie, obracamy i posypujemy szczyptą cukru. Drugą stronę też
grillujemy około 3 minuty.
Na talerzu układamy banana, melona, gałkę lodów i posypujemy kokosem.
Do deseru użyłam sorbetu z marakują i pasował idealnie.
Ze względu na pogodę używałam grilla elektrycznego. Jeśli będziecie
używać tradycyjnego grilla czas może zmienić się, ze względu na wysokość
nad żarem.
!! W wersji dla dorosłych, banany przed pieczeniem można skropić rumem.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz