Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Grillowane owoce z lodami

 

Deser z grilla? Czemu nie! Banany i melon świetnie sprawdzą się jako nietypowe danie z rusztu. 

Składniki:

  • Banan - 4szt
  • Melon - 2 nieduże (u mnie miodowe, ale może być dowolny)
  • Sok z cytryny
  • Cukier brązowy (u mnie kokosowy)
  • Lody lub sorbet - 4 gałki
  • Kokos do posypania

Banany kroimy wzdłuż na pół. Skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy szczyptą cukru. Melona obieramy i kroimy na plasterki grubości około 1,5cm.
Najpierw na grillu układamy banany (skórką w dół), po 4 minutach dokładamy plasterki melona. Grilujemy melona koło 3 minuty na jednej stronie, obracamy i posypujemy szczyptą cukru. Drugą stronę też grillujemy około 3 minuty.

Na talerzu układamy banana, melona, gałkę lodów i posypujemy kokosem.

Do deseru użyłam sorbetu z marakują i pasował idealnie.

Ze względu na pogodę używałam grilla elektrycznego. Jeśli będziecie używać tradycyjnego grilla czas może zmienić się, ze względu na wysokość nad żarem.

!! W wersji dla dorosłych, banany przed pieczeniem można skropić rumem.  



 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty