Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Grillowane owoce z lodami

 

Deser z grilla? Czemu nie! Banany i melon świetnie sprawdzą się jako nietypowe danie z rusztu. 

Składniki:

  • Banan - 4szt
  • Melon - 2 nieduże (u mnie miodowe, ale może być dowolny)
  • Sok z cytryny
  • Cukier brązowy (u mnie kokosowy)
  • Lody lub sorbet - 4 gałki
  • Kokos do posypania

Banany kroimy wzdłuż na pół. Skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy szczyptą cukru. Melona obieramy i kroimy na plasterki grubości około 1,5cm.
Najpierw na grillu układamy banany (skórką w dół), po 4 minutach dokładamy plasterki melona. Grilujemy melona koło 3 minuty na jednej stronie, obracamy i posypujemy szczyptą cukru. Drugą stronę też grillujemy około 3 minuty.

Na talerzu układamy banana, melona, gałkę lodów i posypujemy kokosem.

Do deseru użyłam sorbetu z marakują i pasował idealnie.

Ze względu na pogodę używałam grilla elektrycznego. Jeśli będziecie używać tradycyjnego grilla czas może zmienić się, ze względu na wysokość nad żarem.

!! W wersji dla dorosłych, banany przed pieczeniem można skropić rumem.  



 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty