Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Szczaw do słoików - bardzo prosty przepis
Domowy szczaw jest zdecydowanie lepszy niż sklepowy, a przy tym bardzo łatwy do zrobienia.
Składniki (na 5 małych słoiczków po 200ml):
- Szczaw - 1/2 kg (już obranego)
- Woda - 200ml
- Sól - 1 łyżeczka
Szczaw zbieramy w miejscu oddalonym od dróg i
zanieczyszczeń. Najlepiej oczywiście we własnym ogródku. Będzie go
potrzebne bardzo dużo. Szczaw zalewamy wodą i dokładnie płuczemy.
Najlepiej przepłukać szczaw 2-3 razy, aby pozbyć się piasku.
Teraz najbardziej pracochłonna część, czyli obieranie. Z mniejszych
liści obcinamy łodyżki. W przypadku większych, twardszych liści
najlepiej pociągnąć za łodygę i razem z nią usunąć główny nerw.
Liście kroimy dowolnie, a zależności jakie kawałki w zupie lubicie.
Do garnka wlewamy 200 ml wody, dodajemy liście i sól. Jeśli wszystkie
listki nie zmieszczą się od razu spokojnie, szczaw bardzo zmniejsza
swoją objętość, więc resztę możecie dorzucić za chwilę. Szczaw gotujemy
na małym ogniu, często mieszając, aż wszystkie liście zmienią kolor.
Szczaw przelewamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy 15 minut.
Z 500g szczawiu wyszło mi 5 słoiczków po 200ml. W przeciwieństwie do
kupnych, tutaj mamy słoik pełen aromatycznych liści, z bardzo małą
ilością wody.
Szczaw jest idealny nie tylko do tradycyjnej szczawiowej, ale także jako dodatek do zupy warzywnej np z tego przepisu.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz