Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Danie jednogarnkowe w stylu hiszpańskim


Pyszne i sycące danie z chorizo i ciecierzycą. Coś w rodzaju fasolki po bretońsku, ale w wersji hiszpańskiej. 

Składniki (na 4 porcje):

  • Kiełbasa chorizo - 200g
  • Ciecierzyca gotowana - 400g (ja korzystałam z cieciorki ze słoika)
  • Pomidory - 600g (mogą być z puszki)
  • Cebula - 3szt
  • Papryka - 1 szt duża
  • Papryczka ostra - 1-2 szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Olej - 1 łyżka
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Przyprawy: pieprz, wędzona papryka mielona, suszony tymianek i oregano

Kiełbasę obieramy, kroimy w plasterki. Smażymy na oleju w garnku z grubym dnem. Po kilku minutach dorzucamy pokrojoną w piórka cebulę i przeciśnięty czosnek. Smażymy jeszcze kilka minut, aż cebula będzie szklista.
 


Dodajemy pokrojone pomidory i papryki. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu 15 minut. Dodajemy ciecierzycę i dusimy jeszcze 5 minut. Dodajemy koncentrat, cukier i przyprawy. Dusimy jeszcze kilka minut. Doprawiamy do smaku.

Podajemy z pieczywem.


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty