Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Dutch baby ze śliwkami i kardamonem

 

Szybkie, proste i tanie danie z piekarnika. Duch baby - coś pomiędzy naleśnikiem a omletem, zapieczony ze śliwkami i korzennymi przyprawami. 

Składniki (na patelnię 28cm):

  • Jajka - 4szt
  • Mleko - 1/2 szklanki
  • Mąka - 90g (u mnie orkiszowa, ale może być dowolna)
  • Cukier - 1 łyżka (jeśli lubicie słodko - zwiększcie ilość cukru)
  • Masło - 1 łyżeczka
  • Śliwki - 8szt
  • Kardamon - 1/2 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
  • Cukier puder do posypania

 Do tego dania potrzebna będzie nam patelnia, którą można używać w piekarniku.

Jajka ubijamy, dodajemy cukier, mąkę, mleko, kardamon i gałkę. Mieszamy.
Śliwki kroimy na ćwiartki. 


Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wkładamy patelnię na 1 minutę, aby się nagrzała. Wyciągamy i smarujemy masłem. Na patelnię wylewamy ciasto i układamy na nim śliwki.
 

Naleśnika zapiekamy przez 20 minut. Boki ciasta mocno wyrosną, ale po wyciągnięciu z piekarnika opadną.
Przed podaniem naleśnik posypujemy obficie cukrem pudrem. 


 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty