Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z grillowanym bakłażanem i fetą

  Sałatka z grillowanych lub pieczonych warzyw i sera feta - kolorowa, pełna smaku i bardzo sycąca. Sprawdzi się na wege grillu lub jako pudełkowe śniadanie do pracy. Składniki: Do grillowania: Bakłażan - 1szt Papryka - 2 szt (najlepiej w różnych kolorach) Cebula - 2szt Oliwa lub olej - 2 łyżki Pozostałe: Sałata rzymska - 2szt Pomidory cherry - 8szt Granat - pestki z 1/2szt Kolendra świeża - 1/2 pęczka Ser feta - 250g Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Sok z cytryny - 1 łyżeczka Cukier lub miód - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz do smaku Bakłażana kroimy w plasterki, papryki i cebule w ćwiartki. Mieszamy z oliwą lub olejem. Grillujemy, obracając, aby warzywa zarumieniły się z obu stron. Pierwsze zrobią się bakłażany, potem cebula i na końcu papryka. Można także przygotować warzywa w piekarniku - wtedy pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Po ostudzeniu obieramy paprykę ze skórki i wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Sałatę rwiemy lub kroimy, pomidory kroimy w ćwiartki, kolendrę

Dutch baby ze śliwkami i kardamonem

 

Szybkie, proste i tanie danie z piekarnika. Duch baby - coś pomiędzy naleśnikiem a omletem, zapieczony ze śliwkami i korzennymi przyprawami. 

Składniki (na patelnię 28cm):

  • Jajka - 4szt
  • Mleko - 1/2 szklanki
  • Mąka - 90g (u mnie orkiszowa, ale może być dowolna)
  • Cukier - 1 łyżka (jeśli lubicie słodko - zwiększcie ilość cukru)
  • Masło - 1 łyżeczka
  • Śliwki - 8szt
  • Kardamon - 1/2 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
  • Cukier puder do posypania

 Do tego dania potrzebna będzie nam patelnia, którą można używać w piekarniku.

Jajka ubijamy, dodajemy cukier, mąkę, mleko, kardamon i gałkę. Mieszamy.
Śliwki kroimy na ćwiartki. 


Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wkładamy patelnię na 1 minutę, aby się nagrzała. Wyciągamy i smarujemy masłem. Na patelnię wylewamy ciasto i układamy na nim śliwki.
 

Naleśnika zapiekamy przez 20 minut. Boki ciasta mocno wyrosną, ale po wyciągnięciu z piekarnika opadną.
Przed podaniem naleśnik posypujemy obficie cukrem pudrem. 


 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty