Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Burgery hawajskie


 Składniki na 3 burgery:

  • Burgery:
  • Mięso mielone wołowe - 400g
  • Olej - 1 łyżka
  • Przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka
  • Sos:
  • Cebula - 2szt
  • Ananas - 100g (świeży, mrożony lub z puszki)
  • Ostra papryczka - 1szt (u mnie piri-piri)
  • Olej - 1 łyżka
  • Cukier - 1 płaska łyżeczka
  • Przyprawy: pieprz, mielona papryka chipotle
  • Dodatkowo:
  • Bułki - 3szt
  • Pomidor - 1szt
  • Majonez i keczup

Cebulę kroimy w piórka, ananasa w kostkę, a ostrą papryczkę w pasterki. Smażymy na oleju, pod przykryciem, aż cebula zupełnie zmięknie. W razie potrzeby można dolać odrobinę wody. Dodajemy cukier i przyprawy.

Mięso mieszamy z olejem i przyprawami. Dzielimy na 3 części i z każdej wyrabiamy kulkę. Spłaszczamy na ok 2 cm burgery. Burgery grillujemy po 4-6 minut z każdej strony.

Pomidora kroimy na plasterki.


Bułki kroimy. Jedną połowę smarujemy keczupem, jedną majonezem. Na bułce układamy sos, pomidora i burgera.


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty