Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Burgery hawajskie


 Składniki na 3 burgery:

  • Burgery:
  • Mięso mielone wołowe - 400g
  • Olej - 1 łyżka
  • Przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka
  • Sos:
  • Cebula - 2szt
  • Ananas - 100g (świeży, mrożony lub z puszki)
  • Ostra papryczka - 1szt (u mnie piri-piri)
  • Olej - 1 łyżka
  • Cukier - 1 płaska łyżeczka
  • Przyprawy: pieprz, mielona papryka chipotle
  • Dodatkowo:
  • Bułki - 3szt
  • Pomidor - 1szt
  • Majonez i keczup

Cebulę kroimy w piórka, ananasa w kostkę, a ostrą papryczkę w pasterki. Smażymy na oleju, pod przykryciem, aż cebula zupełnie zmięknie. W razie potrzeby można dolać odrobinę wody. Dodajemy cukier i przyprawy.

Mięso mieszamy z olejem i przyprawami. Dzielimy na 3 części i z każdej wyrabiamy kulkę. Spłaszczamy na ok 2 cm burgery. Burgery grillujemy po 4-6 minut z każdej strony.

Pomidora kroimy na plasterki.


Bułki kroimy. Jedną połowę smarujemy keczupem, jedną majonezem. Na bułce układamy sos, pomidora i burgera.


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty