Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Młode ziemniaki pieczone na ostro


 Młode ziemniaczki z dymką. Świetny dodatek do grillowanych mięs lub ryb. 

Składniki:

  • Ziemniaki młode - 1kg
  • Dymka - pęczek
  • Olej - 1 łyżka
  • Przyprawy:
  • do ziemniaków - 1 łyżeczka, pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki
  • chilli chipotle mielone - 1 łyżeczka (jeśli lubicie mniej ostre to pół łyżeczki wystarczy)

Ziemniaki myjemy, kroimy. Wkładamy do wrzątku i gotujemy 10 minut. Odcedzamy.

Dymkę dzielmy - cebulkę i szczypiorek kroimy osobno.

Podgotowane ziemniaki mieszamy z cebulkę, olejem i przyprawami. Wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 25 minut w 200 stopniach.


Po upieczeniu mieszamy ze szczypiorkiem. Są pyszne i na ciepło i na zimno.  


 

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty