Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Surówka selerowa z chrzanem

Pyszny i zdrowy dodatek do mięs. Surówka z selera z jogurtowym sosem z chrzanem. 

  • Seler korzeń - 1 średni
  • Marchew - 1szt
  • Jogurt naturalny - 3 łyżki
  • Olej - 1 łyżka
  • Chrzan tarty - 1 łyżeczka
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Ocet - 1 łyżeczka
  • Pieprz do smaku


Marchew i selera ścieramy na tarce.
Jogurt mieszamy z olejem, octem, cukrem i chrzanem. Warzywa zalewamy sosem i dobrze mieszamy. Doprawiamy pieprzem do smaku. Wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.

Surówka jest najlepsza kiedy dobrze się przegryzie - nawet następnego dnia.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty