Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Surówka selerowa z chrzanem

Pyszny i zdrowy dodatek do mięs. Surówka z selera z jogurtowym sosem z chrzanem. 

  • Seler korzeń - 1 średni
  • Marchew - 1szt
  • Jogurt naturalny - 3 łyżki
  • Olej - 1 łyżka
  • Chrzan tarty - 1 łyżeczka
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Ocet - 1 łyżeczka
  • Pieprz do smaku


Marchew i selera ścieramy na tarce.
Jogurt mieszamy z olejem, octem, cukrem i chrzanem. Warzywa zalewamy sosem i dobrze mieszamy. Doprawiamy pieprzem do smaku. Wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.

Surówka jest najlepsza kiedy dobrze się przegryzie - nawet następnego dnia.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty